Boeken

Slimmer werken voor meer rust en ruimte in je hoofd

grip Het geheim van slim werken (Rick Pastoor)

Rick Pastoor, was Hoofd Productontwikkeling bij Blendle, schreef het boek Grip over slim werken. Pastoor wil mensen helpen om betere keuzes te maken.

Veel dingen worden je geleerd. Op school word je voorbereid op je toekomst, maar je leert niet hoe je moet werken. Veel elementaire zaken van je werkleven moet je zelf uitzoeken. Hoe ga je om met de stroom van informatie, je agenda en e-mail? Je kunt met schade en schande wijs worden, maar je kunt ook een goed zelfhulpboek erbij pakken. Grip, het boek van Rick Pastoor, geeft inzicht hoe je sim kan werken. Als je uitvoert wat de auteur schrijft, krijg je grip op je werk.

Je agenda is je anker
Pastoor vindt dat het plannen zichzelf terugbetaald. De sleutel ligt bij het zelf indelen van je tijd. Als jij het niet doet, doet iemand anders het wel voor je. Door gebruik te maken van je agenda (maak een weekplanning) en tijd te blokkeren voor alle activiteiten, heb je zelf grip op je beschikbare tijd.

Het lijkt een paradox. Door veel te plannen, krijg je meer vrijheid. Maar door goed te agenderen, creëer je overzicht. Je hebt inzichtelijk wat je prioriteiten zijn. Juist wanneer je geen goede planning hebt, slaat de stress eerder toe.

Leg alles vast
Hoe minder je hoeft te onthouden, hoe minder stress je hebt. Leg alles wat je bedenkt onmiddellijk vast op papier of digitaal. Zo kun je lijstjes maken in to-do-apps. Naast boodschappenlijsten kun je ook gespreknotities vastleggen. Je hoeft minder te onthouden als je jouw hersenspinsels opschrijft.

Bewust e-mailen
Je kent het wel. Je staat ergens te wachten en je pakt je telefoon erbij om te kijken of je nog nieuwe mails hebt. Dit is zonde van de tijd, omdat je – nadat je vastgesteld hebt dat je een aantal nieuwe mails hebt – er niets mee doet. Pastoor zegt dat je bewust moet mailen. Plan er tijd voor in je agenda. Behandel dan de mail die je binnen twee minuten af kunt doen en voor de andere berichten maak je ruimte in je agenda.

Reflectie
De auteur heeft een groot deel van het boek ingeruimd voor zelfreflectie. Blik iedere week terug, maar kijk ook vooruit. Doe dit niet alleen. Neem de week door met een ‘accountability partner’. Bespreek met deze persoon wat je wil bereiken en of de gestelde doelen zijn bereikt. In het boek lees je aan welke eisen zo’n gesprekspartner moet voldoen en hoe je een dergelijk gesprek invulling geeft.

Conclusie
Tijd moet uitgeven als geld. Als je tijd met meer intentie en dus bewuster besteedt, kun je het nuttiger gebruiken. Iedereen heeft 1440 minuten per dag. Dat is je bestedingslimiet. Het is aan jezelf om de tijd slim te gebruiken.

Het boek is zeer praktisch opgezet. Het is een handleiding om vorm te geven aan je werk. Volg de tips en instructies op, want je kunt slimmer werken voor meer rust en ruimte in je hoofd.

Word jij ook een Pastoriaan (zoals de volgers van de auteur gekscherend worden genoemd)?

Bron: Grip – Het geheim van slim werken (Rick Pastoor)

Reageren is niet mogelijk