Boeken

Diep werk helpt om op topniveau te functioneren

In het boek ‘Deep work’ beschrijft Cal Newport hoe je geconcentreerd leert werken in een wereld vol afleiding. Als het je lukt om zo te werken (vermijd de kantoortuin), kun je op topniveau functioneren.

‘Deep work’ is in Nederland verschenen onder de titel ‘Diep werk’. Cal Newport maakt onderscheid tussen ‘deep work’ en ‘shallow work’. Dit wordt vertaald naar diep werk en werk zonder diepgang, ook wel oppervlakkig werk genoemd. In dit boeiende boek beschrijft Cal Newport het belang van diep werk.

Wat is de definitie van diep werk?
Cal Newport heeft de term ‘deep work’ zelf bedacht. De auteur beschrijft diep werk zo: ‘Professionele activiteiten die het uiterste van je cognitieve vaardigheden vergen en die in een toestand van afleidingloze concentratie worden uitgevoegd. Pogingen scheppen nieuwe waarden, verbeteren je vaardigheden en zijn moeilijk te herhalen.’

Cal Newport meent dat het vermogen om diep werk te verrichten schaars wordt. ‘De enkeling die zich deze eigenschap aanleert tot de kern van zijn werkzame leven maakt, zal het voor de wind gaan’, aldus de schrijver. Het vermogen om je heel goed te kunnen concentreren moet worden getraind. Doe een ding tegelijkertijd. Mensen die veel multitasken kunnen volgens Newport niet beoordelen welke dingen relevant zijn.

Diep werk in de kantoortuin
Newport noemt de open kantoren ‘een belachelijke aanval op de concentratie’. Voor diep werk is meer concentratie vereist. Dit soort werk kan niet in een kantoortuin verricht worden, omdat het daar altijd onrustig is. Voor diep werk gaan medewerkers op zoek naar concentratieruimten, waarvan het aantal in de meeste kantoren beperkt is. Een andere oplossing is vroeg naar kantoor gaan of je diep werk te verrichten als de meeste collega’s thuis zijn.

Afleidingen weerstaan of ontlopen
Veel medewerkers blijven thuis om geconcentreerd te werken. Maar niet iedereen heeft thuis een rustige werkplek. Als je niet thuis of in een concentratieruimte kunt werken, moet je op zoek naar andere plekken. Rustige openbare plekken kunnen de uitkomst zijn.

Maar ook thuis is het soms lastig om diep werk toe te passen. Het internet knaagt aan ieders vermogen om zich te verdiepen. Een uitvlucht lijkt nodig. Volgens Cal Newport trekt Bill Gates zich twee keer per jaar terug om in een huisje aan zee om zich te richten op het echte denkwerk.

Newport heeft de verleidingen van het internet en apps tot een minimum beperkt. Aan ‘websurfen’ doet hij niet. Het nieuws leest hij in de krant en hoort hij op de radio. Hij organiseert zijn dat geen rondom een kern van zorgvuldig gekozen vormen van diep werk. Het oppervlakkige activiteiten doet hij tussendoor de voor hem belangrijke zaken. In zijn boek ‘Digital Minimalism’ heeft hij zijn leefwijze beschreven.

Cal Newport over diep werk:

Diep werk zorgt dat je moeilijke dingen snel leert. 

Regels voor diep werk
Het is onmogelijk om het boek Diepwerk van Calnewport samen te vatten in een artikel, maar als je volgende regels (die in het boek uitgebreid beschreven zijn) hanteert, kom je een heel eind.

  • Werkritme – iedere dag dezelfde werktijden aanhouden.
  • Ritualiseren – Niet aanrommelen, maar strikte werkroutines hanteren.
  • Grote gebaren – Las een ‘think week’ in, ofwel trek je met een groot gebaar terug.
  • Werk als een bedrijf – Maak onderscheid tussen wat en hoe essentieel iets is.
  • Sociale media – Stop met deze veramde vorm van communicatie.
  • Internet – Gebruik internet niet als vermaak.
  • Weg met oppervlakkigheid – Meet de diepte van elke activiteit.
  • Tijdschema – Maak voor elke minuut van de dag een plan.

Wordt moeilijk bereikbaar
Je moet een soort kloosterleven-leefstijl hanteren om volledig voor diep werk te gaan. Maar ontegenzeggelijk zal het leiden tot het functioneren op topniveau.

Bron: Cal Newport : Diepwerk – werken met aandacht in een wereld vol afleiding

Foto: Jeroen den Otter/Unsplash

Reageren is niet mogelijk