Artikelen

Ben jij geschikt voor het thuiswerken?

Ben jij geschikt voor het thuiswerken?

Niet iedereen is in staat om te werken zonder directe toezicht van een manager. Sommige mensen vinden hebt prettig om gecontroleerd te worden of minimaal dat gezegd wordt wat ze moeten doen. Zelfredzaamheid is voor deze groep van mensen geen optie, maar zelfstandig werken met een resultaat als doel, is het minimum vereiste van modern werken. 

Vooral mensen die een sterke behoefte hebben aan structuur maken minder kans van slagen in een HNW-organisatie. Mensen die iedere dag op hetzelfde moment en op dezelfde plaats hun werk willen doen, zullen niet kunnen wennen of profiteren van Het Nieuwe Werken.

Niet iedereen is geschikt voor Het Nieuwe Werken. Jim Collins, een Amerikaanse auteur van managementboeken zei hierover het volgende: 

Remote work speeds up the process of getting the wrong people of the bus and right people on board.

Werken vanuit gedrevenheid is een belangrijke eis om van afstand te je werk te doen. Iemand die werk ziet als een noodzakelijk kwaad, zal mislukken als hij van afstand zijn werk moet doen. Iemand die thuis gaat werken en niet gemotiveerd is, zal niet productief zijn. 

Je moet je eigen verantwoordelijkheid nemen om je resultaten te bereiken. Dit is niet afhankelijk van tijd en plaats. 

Als je afhankelijk bent van anderen om resultaten te behalen is goede communicatie en afspraken maken nodig om effectief samen te werken. In deze zin staan twee hele belangrijke competenties waaraan de zwerfwerker moet voldoen: communiceren en samenwerken. 

Vaardigheden van thuiswerkers

Er zijn veel voordelen voor thuiswerken. Welk type werknemer moet een bedrijf aannemen voor (volledig) werken op afstand?


Er zijn bepaalde ervaringen en vaardigheden nodig om een succesvolle thuiswerker te zijn:

  1. Zelfstandig.
  2. Goede motivatie.
  3. Vaardig om beslissingen te nemen.
  4. Goede communicatieve vaardigheden.
  5. Vooral goed kunnen schrijven. Veel discussies vinden plaats per email. Samenwerken, vaak worden de afspraken schriftelijk gemaakt.

Bezit jij de vaardigheden om productief thuis te werken?

Foto: Mia Bakker/Unsplash

Reageren is niet mogelijk