Artikelen

Werken op afstand op een alternatieve locatie

werken op afstand op een andere locatie

Op afstand werken betekent niet dat je niet zit vastgeketend aan je thuiswerkplek, want er zijn alternatieven.

Er zijn altijd al mensen geweest die aan het drukke kantoor wilde ontkomen. Zij stelden aan de leiding voor om thuis te werken, maar dit werd vaak achterdochtig afgewezen. Iemand die thuis werkt, is niet met zijn werk bezig, werd er vaak gedacht. Gelukkig ligt die tijd achter ons. Het thuiswerken of op een ander locatie werken wordt tegenwoordig op waarde ingeschat.

Plaatsen om te werken verdeel ik onder in drie categorieën:

  • Traditionele plekken: kantoor en thuis
  • Inspirerende plekken: koffiebar, café, co-werklocaties, universiteiten, Hoge scholen en andere openbare instellingen.
  • Rustige openbare plekken: bibliotheken, hotellobby’s, parken en in de natuur.

Creatief aan het werk
Thuis of op een rustige locatie werken heeft tot voordeel dat je alleen kunt zijn en je gedachten kunt laten gaan. Dit in tegenstelling tot het werken in een drukke kantoortuin waar je contant omringd wordt met je collega’s die iets van je willen. Onrust op kantoor gaat ten koste van je prestaties en in het bijzonder je creativiteit. Betekenisvol, creatief en belangrijk werken kost moeite. Je moet daar niet bij onderbroken worden. Het is de enige manier om tot resultaat te komen. In de open kantoren kun je de rust wellicht niet vinden. Daar worden de meeste mensen voortdurend onderbroken.

Koffie en drukte
Naast het thuiswerken zijn er alternatieve plaatsen om te werken. De koffiezaken, zoals Starbucks, zijn populair. Je ziet er vaak mensen werken op hun laptopcomputers. Ik heb toch de indruk dat dit mensen zijn die onderweg zijn van de ene afspraak naar de andere. Een rustige werkplaats kun je een dergelijk publieke plaats niet noemen. 

Een rustige plaats om te werken is een bibliotheek. Werken gaat daar prima, maar het voeren van telefoongesprekken is lastiger. Het wordt over het algemeen niet gewaardeerd als je in een bibliotheek hardop praat, laat staan een telefoongesprek voert.

Werkplekken voor professionals
Het alternatief voor thuiswerken zijn werkplekken, deelkantoor, flexplekken, vaste plekken of stilte plekken in kantoorgebouwen waar ook andere mensen aanwezig zijn. Door de dynamische sfeer binnen de centra ontstaan regelmatig vruchtbare samenwerkingen. Deze werkplekken zijn niet gratis, maar wel volledig ingericht voor de professional.

Conclusie
Er zijn alternatieven voor de thuiswerkplek en bovendien sommige mensen krijgen meer gedaan als ze in een rustige, inspirerende omgeving werken op een zelf gekozen moment. Ga opzoek naar de werkplek die bij jou op dat moment past.

Foto: Rawpixel/Unsplash

 

Reageren is niet mogelijk