Boeken

Chris Anderson: De TED methode – Impactvol presenteren

succesvol presenteren

Wil jij een inspirerende presentatie geven? In het boek ‘De TED methode’ staan waardevolle tips hoe de beste presentaties tot stand kunnen komen. Chris Anderson van TED heeft een leidraad geschreven voor mensen die in het openbaar willen (of moeten) spreken.

Impactvol presenteren
Ter voorbereiding van een presentatie ging ik opzoek naar een boek om mijn vaardigheden te verbeteren. Er zijn talrijke boeken over spreken in het openbaar. Ik denk dat ik één van de beste boeken het gevonden. Het boek De TED methode – Impactvol presenteren van Chris Anderson, het hoofd van TED, behandelt alle facetten van het presenteren.

Technology, Entertainment en Design
TED staat voor Technology, Entertainment en Design. TED is een jaarlijkse conferentie waar inspirerende sprekers worden uitgenodigd om een presentatie te geven. De eerste conferentie werd in 1984 gehouden en is uitgegroeid tot een fenomeen. De ‘TED-talks’ zijn een begrip geworden: een presentatie van een idee met een tijdslimiet van 18 minuten.

Sinds 2001 is Chris Anderson de drijvende kracht achter TED. In het boek ‘De TED methode – Impactvol presenteren’ legt hij uit hoe ieder een impactvolle en inspirerende presentatie kan geven. Je leert wat de magie is van effectief spreken in het openbaar en krijg je de hulpmiddelen om zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen.

Presentatievermogen
Spreken in het openbaar is een oeroude kunst. Van oudsher is ‘storytelling’ de manier om elkaar te informeren en te vermaken.

In de buurt van de grootste moskee in de Syrische hoofdstad Damascus zijn (nog steeds) enkele theehuizen te vinden waar oude verhalenvertellers hun historische verhalen vertellen. Voordat de ellende in het land begon, ben ik er regelmatig geweest. Voor mij waren de verhalen ‘onverstaanbaar’ goed, want de taal van de vertellers begreep ik niet. Toch kon ik aan de oude mannen zien dat zij de kunst van het verhalen vertellen beheersden. Aan de reacties van het publiek kon ik aflezen dat de verhalen van deze oude mannen beklijfden. Storytelling is een hele kunst, maar iedereen heeft het vermogen om een presentatie te geven.

Onderdelen van een goed verhaal
Een goed verhaal bestaat uit vier onderdelen: een inleidende grap of boeiende inleiding, een zorgvuldige opbouw van het verhaal, het gebruik van metaforen en het geven van voorbeelden. Uiteindelijk is het de bedoeling om je publiek te enthousiasmeren en het aanzetten tot actie.

TED’s spiekbriefje
Chris Anderson heeft in het boek een spiekbriefje geschreven met de belangrijkste punten van het geven van een goede presentatie:

 • Niet nemen, maar geven. Geen verkooppraatjes of bedrijfspitches, want dit zijn verschrikkelijke ‘talks’.
 • Vertel maar één verhaal. Werk dus maar één idee uit.
 • Bouw je verhaal stap voor stap op.
 • Zet je ego opzij en bouw een band op met je publiek.
 • Angst kan je energie geven, als je de zenuwen gebruikt als extra motivatie.
 • Er is geen vast formule voor een presentatie. Wees authentiek.

Voorbereiding
Uit het boek ‘De TED methode’ blijkt vooral dat je presentaties grondig moet voorbereiden. De meeste TED-sprekers schrijven hun verhaal helemaal uit. In de voorbereidingsfase wordt de tekst hardop voorgelezen. Vrienden of collega’s kunnen uitstekend dienen als klankbord. Voor sommige mensen werkt het beter om één toehoorder te hebben die je kritisch begeleidt in de voorbereiding. In het boek wordt hierover bestseller-schrijfster Elizabeth Gilbert geciteerd:

Kies iemand uit, die iemand die echt een rol speelt in je leven, en bereid je toespraak voor alsof je die alleen voor die ene persoon gaat houden. Kies iemand die niet in jouw vakgebied werkt, maar die in algemene zin intelligent, nieuwsgierig, betrokken, wereldwijs is; iemand die je echt mag.

De rode draad
De kern van een presentatie is de verhaallijn. Wat wil je vertellen. Anderson adviseert je om je verhaallijn samen te vatten in hooguit vijftien woorden. Hieruit moet blijken wat het idee is dat je wilt vertellen en wat het publiek ervan moet meenemen. De verhaallijn is niet hetzelfde als het onderwerp. De verhaallijn is de manier om het onderwerp te behandelen. Overigens moet je onderwerp ertoe doen. Welk probleem stel je aan de orde of los je op. Om je publiek te boeien is belangrijk om je verhaal met aansprekende voorbeelden te ondersteunen.

Structuur van je verhaallijn
De verhaallijn zelf heeft vijf basisinstrumenten: connectie, verhaal, uitleg, overtuiging en openbaring. De eerste twee zal ik toelichten.

Connectie
Om je verhaal over te brengen is het cruciaal om connectie te maken met je publiek:

 • Maak vanaf het begin oogcontact. Vertel je verhaal met een vriendelijke glimlach, omdat dit vertrouwen opwerkt.
 • Wees niet bang om je kwetsbaarheid te tonen. Dit is het krachtigste instrument dat een spreker kan inzetten, aldus Anderson.
 • Gebruik humor, maar wees voorzichtig. Timing is van groot belang. Als je van nature niet grappig bent, probeer dit dan ook niet te zijn.
 • Zet je ego aan de kant. Strooi niet met namen. Vertel niet een verhaal om indruk te maken.
 • Wees authentiek.

Verhaal
Het verhaal moet voldoen aan vier eisen:

 • Baseer je verhaal op een personage met wie je publiek kan meevoelen.
 • Bouw spanning op.
 • Geef voldoende details.
 • Zorg voor een bevredigend einde (grappig, onthullend of ontroerend).

Beeldmateriaal
Beelden gebruik je om te betoveren. Over het gebruik van beeldmateriaal zegt Chris Anderson:

Beeldmateriaal gebruik je niet om woorden over te brengen; daar heb je een mond voor. Je zet het in om dingen over te brengen waar je mond minder geschikt voor is: foto’s, video, animatie, belangrijke data.

Als je slides gebruikt, zet je er natuurlijk niet al te veel tekst. Zeker geen opsommingen, want dat zijn zaken die je zelf kunt opnoemen. Maar een goed opgezette serie slides kan wel helpen als leidraad voor de spreker.

Conclusie
Het boek ‘De TED methode’ is een leidraad voor mensen die in het openbaar willen spreken. Voor belangrijke spreekbeurten kun je dit boek openslaan om extra goed voor de dag te komen. Alle facetten, zoals ‘talk tools’, het voorbereidingsproces, op het podium en reflectie komen aan de orde met goede praktijkvoorbeelden van aansprekende sprekers.

Bron: De TED methode, Chris Anderson

Reageren is niet mogelijk