Boeken

Semco-stijl: de bedrijfscultuur van vertrouwen en democratie

secco-stijl

Leidinggevenden kunnen van het boek ‘Semco-stijl – Het inspirerende verhaal van de meest opzienbarende werkplek ter wereld’ leren dat vertrouwen hebben in de medewerkers kan leiden tot betere resultaten.

Semco is een productiebedrijf dat pompen maakt voor olietankers en koeleenheden voor air-conditioners. Het bedrijf is opgericht door de Oostenrijkse ingenieur Antonio Curt Semler in de jaren vijftig. In 1980 droeg Antonio Semler het bestuur over zijn zoon Ricardo. De jonge (21 jaar) CEO moest zijn mouwen opstropen om de onderneming te redden van het faillissement. In de eerste vier jaren kocht hij vijf nieuwe bedrijven en ging Ricardo aan de slag met een innovatieve managementmethode.

Wat is de Semco-stijl?

Ricardo Semler schrijft in het boek De Semco-stijl – Het inspirerende verhaal van de meest opzienbarende werkplek ter wereld dat het tijd is om onze bedrijven en ons leven op een andere manier te organiseren. Het boek gaat over werk en hoe dat ten goede veranderd kan worden. De Semco-stijl is een methode die menselijker is, meer uitgaat van vertrouwen, een methode die productiever, enerverender en in alle opzichten verrijkend is.

Bij Semco willen we de weg vrijmaken voor een volwaardige democratie op de plek waar we de meeste tijd van ons leven doorbrengen.

De bijzondere bedrijfscultuur van Semco
Brazilië is een land waar vakbonden grote zeggenschap hebben. Het was voor Ricardo Semler geen eenvoudige opgave om de bedrijfscultuur te wijzigen, want in het begin moest de metaalbond niets hebben van de flexibiliteit van Semco.

Het personeel krijg veel inspraak. Ik geeft twee voorbeelden.

De medewerkers hebben onbeperkte vrijheid in het vaststellen van hun eigen salaris. Iedereen weet van elkaar wat ze verdienen, want bij Semco is alle financiële informatie openbaar.

Bij grote beslissingen wordt de mening van het personeel gepeild. Semco zocht naar een nieuwe locatie voor het bedrijf. Nadat het management drie locaties had gelokaliseerd, mocht het personeel de beslissing nemen. Het personeel werd in bussen langs de locaties geleid en vervolgens vond er een stemming plaats. Ondanks het feit dat het topmanagement de door het personeel gekozen locatie niet ideaal vond (namelijk naast een bedrijf waar veel werd gestaakt), is de keuze gehonoreerd.

De sfeer op de kantoren van Semco is informeel. Er zijn geen geschreven of ongeschreven kledingvoorschriften. Op de werkplekken zijn veel planten te geplaatst.

De overlevingsgids
Normale bedrijven hebben stapels instructies, regels en voorschriften. Er zijn zelfs geen afdelingen, geen regels en geen controles. Bij Semco heeft men de huisregels dusdanig uitgedund tot een 20 pagina’s tellende ‘overlevingsgids’. Iedere nieuwe werknemer krijgt deze gids, die voornamelijk bestaat uit tekeningen. ‘Gebruik je gezonde verstand’ is het credo. Bij Semco hebben ze volledig vertrouwen in de werknemers.

Zelfredzaamheid en autonomie
Bij Semco is flink gesaneerd in de managementlagen. Het personeel is zoveel mogelijk zelfsturend (zelfredzaamheid). Bovendien zijn er geen receptionistes, secretaresses en persoonlijke assistenten. Ricardo Semler heeft zichzelf een bijzondere rol gegeven. Hij noemt zichzelf een katalysator: hij creëert de context waarin anderen beslissingen kunnen nemen.

De auteur geeft een bijzonder voorbeeld over de vrijheid van invulling van de baan van een verkoopleider. Deze autonome medewerker lijkt de hele dag de krant te lezen en probeert niet eens de schijn op te houden dat hij het druk heeft. Pas op het moment dat er een calamiteit met een pomp is, komt hij in actie. Door zijn kennis en probleemoplossend handelen, is hij zijn salaris meer dan waard.

De macht bij het personeel
Het personeel heeft veel macht. Bij sollicitatieprocedures interviewen de medewerkers de beoogde nieuwe collega’s. De mening van de medewerkers is doorslaggevend. Ook bijzonder is dat de managers worden beoordeeld door hun ondergeschikten. De uitkomsten van de bevindingen zijn bovendien openbaar.

Wat heeft het vertrouwen en democratie opgeleverd?
Het bedrijf dat aan de rand van het faillissement stond, is opgebloeid en heeft betrekkelijk weinig last gehad van de vele crisissen die het land heeft doorgemaakt.

Semler over zijn succes:

Ondanks de moordende recessies, een torenhoge inflatie en een chaotische economisch regeringsbeleid zijn we zesmaal zo groot geworden. De productiviteit is bijna met het zevenvoudige toegenomen. De winst is vijfmaal zo hoog.

Conclusie
Als je wilt weten hoe de Semco-stijl is ontstaan, is het boek ‘Semco-stijl’ een aanrader. Ondanks het feit dat de beginselen van deze stijl al in 1993 zijn opgetekend (in het boek Timing the tables), is de stijl nog steeds een uitzondering op de regel.

Leidinggevenden kunnen van dit boek leren dat vertrouwen hebben in de medewerkers kan leiden tot betere resultaten.

Bron: De Semco-stijl – Het inspirerende verhaal van de meest opzienbarende werkplek ter wereld

Reageren is niet mogelijk