Artikelen

8 voordelen van het thuiswerken

thuiswerken

Werknemers met grote discipline kunnen hun werk zelf indelen en daardoor privé en werk beter combineren. Er zijn meer voordelen.

Buiten het vertrouwde kantoor werken betekent voor veel mensen thuiswerken. Het thuiswerken, flexwerken of telewerken zoals sommigen het noemen, heeft voor- en nadelen.

Als aan de basisvoorwaarden (zoals techniek) is voldaan, kunnen medewerkers, die voor thuiswerken geschikt zijn, beter presteren. Wat zijn de voordelen van het thuiswerken?

8 voordelen van het thuiswerken:
Goed voor het imago van de werkgever
Het thuiswerken levert medewerkers op die prettige in hun vel zitten en een positieve houding hebben ten opzichte van het bedrijf. Tevreden medewerkers hebben een gunstige uitwerking op het imago van de werkgever. Bedrijven streven naar een positief imago, omdat het van groot belang is voor het functioneren van organisaties.

Geen lasten van het forenzen
Eén van de belangrijkste voordelen van thuiswerken voor de werknemer is vermindering van de reistijd. Daarnaast kan de tijd die normaal gesproken in de file wordt doorgebracht eindelijk nuttig worden besteed.

Positief effect op werk-privébalans
Werknemers met grote discipline kunnen hun werk zelf indelen en daardoor privé en werk beter combineren. Door thuiswerkers wordt het gewaardeerd dat men zich niet hoeft te verantwoorden als men persoonlijke zaken wil regelen.

Minder ziekteverzuim
Werknemers zijn met Het Nieuwe Werken? over het algemeen tevredener. Blije medewerkers zitten beter in hun vel en zijn daardoor minder vatbaar voor ziektes. Er zijn natuurlijk ook medewerkers die thuiswerken als ze ziek zijn en zich daarom niet ziekmelden. Of dit de productiviteit ten goede komt, is maar de vraag.

Hogere productiviteit
Of met het thuiswerken de productiviteit verhoogt is discutabel. De meningen hierover zijn verdeeld. Sommige experts zijn van mening dat te veel werknemers het huiswerken zien als een alternatief voor de kinderopvang of mantelzorg. De werknemers die denken in de ‘daluren’ te kunnen werken, produceren minder. Na een lange dag van zorg voor anderen is er geen energie meer om te werken. Anders is het voor de werknemer die grote discipline heeft en zich kan afzonderen van de alledaagse dingen in en om het huis. Voor deze werknemer is het een zegen om in alle rust te werken aan rapporten en notities.

Structurele kosten besparing
Als het thuiswerken onderdeel is van Het Nieuwe Werken kan de werkgever minder werkplekken in richten en bespaart daarmee aanzienlijk op de structurele kosten. Kantoorpanden kunnen effectiever worden gebruikt.

Minder reiskosten
Werknemers die een dagje thuiswerken maken minder reiskosten. Dit kan ook een besparing zijn voor de werkgever in de uit te keren vergoedingen.

Duurzamer
Thuiswerken vermindert de CO2 uitstoot omdat er minder kilometers worden gemaakt. Een werkgever die thuiswerken toestaat, doet aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Thuiswerken is maatwerk
Het Nieuwe Werken heeft in veel kantoren voor open, flexibele kantoorruimten gezorgd. De kantoorwerkers zitten nu bij elkaar in één grote zaal en niet zonder gevolgen. Lawaai en gebrek aan privacy zijn de grootste ergernissen in de kantoortuinen.

Van persoon tot persoon is het afhankelijk of het thuiswerken een prettige manier van werken is. Niemand wordt gedwongen om in de huiselijke omgeving zijn werk uit te voeren. Het thuiswerken is maatwerk en zal in overeenstemming met de leidinggevende vorm moeten krijgen.

Weet jij wat de nadelen zijn van Het Nieuwe Werken? Of heeft het anders samenwerken alleen maar voordelen?

Foto: schermafdruk van een filmpje gemaakt door Tumblr.nl, E.J. Pfauth aan het werk

Reageren is niet mogelijk