Interviews

Allard Droste – Auteur ‘Semco in de polder’

Allard Droste - Auteur 'Semco in de polder'

Tien jaar geleden is Allard Droste in het metaalbewerkingsbedrijf Aldowa gestapt en heeft hij een cultuuromslag van sterk hiërarchisch naar samensturing gerealiseerd. Zijn ervaringen en inzichten heeft hij opgetekend in het boek ‘Semco in de polder’.

In het boek ‘Semco in de polder’ legt Allard Droste op een zeer inspirerende wijze uit hoe mensen met vertrouwen, loslaten en durf veel meer kunnen dan ze denken. Het boek is een groot succes en is leerzaam voor ondernemers en leidinggevenden, want het kan anders en is eenvoudiger dan je denkt. Een interview met de ondernemer die van zijn personeel medeondernemers heeft gemaakt.

Wat was de aanleiding om het anders te doen, ofwel wanneer zag jij ‘het licht’?
Het gekke is dat ik niet bewust dacht om het anders te gaan doen of dat ik bewust een bepaald pad ben gaan volgen. Vanuit mijzelf ben ik iemand die uitgaat van het positieve. Vanuit vertrouwen. Dit zorgt voor positieve energie in plaats van angst. Daarnaast geloof ik in het eenvoudig houden. Eenvoudig wordt het weer als je mensen zelf de verantwoordelijkheid geeft en ze niet klein houdt door ze te managen als kleine kinderen. Dus samengevat is het een combinatie van vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid. Dit maakt werk weer leuk en effectief. Iets wordt pas goed als men het leuk vindt. Dan pas gaat men zich beter inspannen, het stapje extra doen, dingen verbeteren, elkaar helpen en niet onbelangrijk de klant goed helpen.

‘Het kan eenvoudig!’ is je credo. Waarom doen organisaties dan al jaren zo moeilijk?
Dit omdat ergens in het verleden de manager is uitgevonden. Dit past niet meer in de tijd waarin alles heel snel gaat, informatie makkelijk is te delen, medewerkers heel goed weten wat er speelt en wat er kan. Deze tijd heeft geen managers meer nodig die de medewerkers als kinderen behandelen. Managers die alwetend moeten zijn, alle moeilijke beslissingen moeten nemen, de medewerkers moeten controleren om zogenaamd fouten voor te zijn, laat staan ze te vertellen wat exact te doen.

Kun je de managementstijl die je hebt beschreven in je boek nog verbeteren?
Ongetwijfeld. Elke dag leren wij en zeker ook ikzelf hoe het nog beter, leuker of effectiever kan. Dit proces stopt ook nooit, simpelweg omdat de omgeving ook nooit stil staat.

Wat zijn goede voorbeelden van organisaties of bedrijven waar jij inspiratie van krijgt en waarom?
Om eerlijk te zijn weet ik het niet goed aangezien ik niet zoveel met mijn omgeving bezig ben. Om toch wat te benoemen weet ik van Coolblue dat ze de klantbeleving heel goed invullen of trainingsbureau Arpa die elke keer weer vernieuwt en het leren voorop stelt.

Kan de Semco-stijl ook bij de overheidsorganisaties werken? Wat moet daarvoor gebeuren?
Mijn stelling is dat het overal toepasbaar is. Het heeft namelijk niks met de omgeving, het product of dienst te maken, maar juist alles met hoe je met elkaar als mensen om gaat. Dit is zou ik zeggen universeel en overal toepasbaar.

Nu ‘Semco in de polder’ al een bestseller is, droom je waarschijnlijk al over een nieuw boek. Wil je die droom met ons delen?
Gek genoeg droom ik nog niet van een nieuw boek. Zo heb ik eigenlijk ook nooit bewust deze bestseller geschreven. Ik was gewoon mijn eigen ervaringen aan het opschrijven zonder dat ik door had dat het een boek werd.

Ik droom wel veel en zit eigenlijk permanent in mijn eigen droom. Ondernemen op diverse fronten, coachen van start-ups, het houden van spreekbeurten en elke dag weer mooie mensen ontmoeten waar ik enorm veel van leer.

Allard, je hebt een zeer inspirerend boek geschreven en bedankt voor je tijd en het delen van je inzichten.

Reageren is niet mogelijk