Interviews

Richard van Dam – Loopbaancoach

richard van dam

Overweeg jij een carrièreswitch of je werk anders aan te pakken? Richard van Dam kan je helpen. Lees het interview met deze loopbaancoach over passie voor het werk.

Wie ben je en wat doe je?
Richard van Dam, loopbaancoach voor loopbaanadvies en loopbaanbegeleiding van hogeropgeleide 30’ers en 40’ers. Ik help mensen die een carrièreswitch overwegen of loopbaanvragen hebben en met intensieve persoonlijke begeleiding zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen.

Wat is de specialiteit van ‘Van Dam Coaching’?
Op een down-to-earth manier mensen helpen die zich bezinnen op een volgende stap in hun loopbaan. Daarbij hanteer ik als stelregel dat een goede persoonsanalyse onontbeerlijk is. Aangevuld met loopbaantests en één-op-één coachgesprekken vertaal ik dat samen met de klant naar een geschikt beroepsprofiel. Mensen krijgen daardoor duidelijk inzicht in wat ze kunnen en willen. Welke sector en soort functie het beste past wordt snel helder als je iemands talenten, energiegevers en drijfveren als basis neemt. Wie bij mij de deur uitloopt heeft een concreet actieplan voor de volgende loopbaanstap en kan zichzelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt. Alles onder het motto ‘Als je in de haven wacht voelt het veilig, maar je komt nergens’. Op mijn website lees je er meer over.

Veel mensen lijken geen fut meer te hebben. Hoe krijg je meer energie in je werk?
Werk moet uitdagend zijn, je moet erkenning en waardering ervaren en er moet ruimte zijn voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dan is werk meer dan ‘ik ontvang salaris omdat ik voldoe aan wat de afdelingen Finance en Marketing van mij willen’.

Belangrijk is dat je focust op je drijfveren en persoonlijke sterktes. Doe werk waarin je beide optimaal kunt benutten. Dat vereist zelfkennis op het vlak van je sterke kanten, kwaliteiten en voor jou belangrijke werkwaarden. Werkplezier en energie krijg je als de genoemde elementen matchen met je werk(omgeving).

Sommige mensen ervaren te weinig mogelijkheden om werk volgens eigen wens in te richten en zitten op de verkeerde plek. Je kan dan blijven stilstaan of verandering accepteren als een kenmerk van groei. Even los van de inhoud van het werk denk ik dat iemands energieniveau nooit optimaal is als die het merendeel van de tijd zittend doorbrengt. Kom eens wat vaker uit je stoel, neem de trap in plaats van de lift, wandel in de pauze en beweeg meer in je vrije tijd.

Is een carrièreswitch mogelijk op latere leeftijd?
Jazeker, ik spreek uit ervaring. Ik was 47 jaar en werkte 22 jaar in de zakelijke en financiële dienstverlening toen ik het roer compleet omgooide naar wat ik nu doe. Waarmee niet gezegd is dat een carrièreswitch voor iedereen is weggelegd. Allereerst is het zo dat twijfels, belemmeringen en onzekerheden verlammend kunnen werken bij verandering. Daarom moet je allereerst stevig op het netvlies krijgen welk werk je echt voldoening geeft. Daarna kun je afwegen of je de verandering aandurft en of je bereid bent om daar extra inspanning voor te leveren. Zoals een opleiding starten, tijd steken in het opbouwen van een relevant netwerk en jezelf succesvol op de arbeidsmarkt presenteren. Wat dat laatste betreft, te vaak presenteren mensen zich als probleem en stellen ze centraal wat zij willen – ik zoek ander werk, – wat mij aanspreekt in deze functie …, – ik wil deze baan omdat …. Veel effectiever is het om bewijsmateriaal aan te dragen waarmee je duidelijk maakt dat jij de oplossing bent. Leg uit waarom, hoe en in welke behoefte jij kan voorzien. Dan begrijpt je gesprekspartner dat hij jou nodig heeft. Op latere leeftijd is zo’n aanpak in wezen makkelijker. Want dankzij je arbeidsverleden kun je met concrete verhalen aan een ander duidelijk maken waarvoor en waarom jij de oplossing bent. Mensen die een carrièreswitch overwegen kunnen altijd inspiratie opdoen en mijn gratis ebook ‘Meer werkplezier met een carrièreboost of carrièreswitch’ downloaden.

Heb jij de indruk dat de gemiddelde Nederlander passie heeft in zijn werk?
Hmm, hoe ga ik dit eens diplomatiek beantwoorden. Eerlijk gezegd ben ik allergisch voor termen als droombanen, werken met passie, in je kracht staan, innerlijk leiderschap, leven vanuit bezieling of je innerlijke kompas. Want elke baan heeft ook ‘corveetaken’ waar je ’s ochtends niet gillend van enthousiasme wakker van wordt, maar ze moeten wel gedaan worden. Terwijl werk ook gewoon brood op de plank hebben is. Of denk aan incasseringsvermogen dat soms hard nodig is vanwege een lastige cliënt of collega, interne politiek, fileleed etc.

Ik herformuleer de vraag: heeft de gemiddelde werknemer voldoende werkplezier? Mijn indruk is dat dit voor de meerderheid inderdaad zo is. Ook de mensen die ik coach hebben meestal langere tijd werkplezier ervaren, zichzelf ontwikkeld, vaardigheden eigen gemaakt en betekenisvolle ervaringen opgedaan.

Na verloop van tijd kun je er echter achter komen dat belangrijke werkwaarden verschoven zijn, dat werk op dit moment minder goed aansluit bij de veranderde gezinssituatie, of merken dat je succesvol bent in werk dat teveel routine is geworden. Kortom, minder werkplezier vanwege verandering van de persoon. Met de nodige zelfkennis en zicht op de arbeidsmarkt zijn dan goede alternatieven te vinden. Wie in actie komt kan het dan weer naar zijn zin krijgen; maar om dan te spreken van passie, daar ben ik toch wat te nuchter voor.

Denk jij dat werknemers gelukkiger worden van nieuwe werkconcepten, zoals Het Nieuwe Werken?
Ja, want veel mensen vinden het prettig dat ze meer zelf mogen kiezen waar en wanneer ze werken. Maar nadelen zijn er ook. Geen vaste plek op kantoor is niet iets wat iedereen prettig vind. Sommige professionals missen persoonlijk contact. Een van mijn cliënten werkte zo’n 80% van zijn tijd vanuit huis waar hij per telefoon en computer een global team aanstuurde. Hij was blij als het hoofdkantoor in Amsterdam fiat gaf om in het vliegtuig te stappen zodat hij lokaal met teamleden kon sparren en als meewerkend voorman zaken ter plekke kon managen.

Op je blog schrijf je over veel verschillende onderwerpen. Ook over introverten op de werkvloer. Introverten kunnen zichzelf niet goed verkopen. Kun je enkele tips geven?
Introverten willen nog wel eens denken ‘ik heb helemaal geen zin om mezelf te verkopen’, maar in feite behelst een goed verkoopverhaal niets meer dan rustig aan een ander vertellen wat jouw persoonlijke kwaliteiten zijn en waar je energie van krijgt. Dat kan het beste aan de hand van concrete praktijkervaringen. Wat je precies over jezelf gaat vertellen is allemaal goed van tevoren voor te bereiden: overdenk welke succeservaringen je hebt; welke complimenten heb je gekregen? Daar kun je een selectie uit maken en gebruiken om voor een ander levendig maken in welke situaties jij floreert.

Wat zijn de sterke punten van introverten?
Kwaliteiten verschillen van persoon tot persoon, maar over het algemeen kunnen introverte mensen goed luisteren, vragen stellen en op de inhoud focussen. Hun standpunten zijn goed onderbouwd. Een introvert persoon is bedachtzaam, kan goed wikken en wegen en straalt rust en kalmte uit. Tien positieve kenmerken van introverte mensen:

Het zijn uitstekende luisteraars, zij weten dat er een reden is dat je twee oren en één mond hebt;
In tegenstelling tot extraverte mensen nemen zij niet snel de stemming van hun omgeving over;
Zij houden van diepgaande conversaties;
Ze zijn getalenteerd om presentaties te geven;
Introverten nemen de tijd om over doelen na te denken en met weloverwogen oplossingen te komen;
Zij vervelen zich niet snel;
Hun acties en ideeën zijn goed doordacht en ze hebben een rijke verbeeldingskracht;
Zij zijn in staat het maximale uit de menselijke geest te halen als ze op zichzelf zijn;
Introverten zijn to-the-point en wars van blabla verhalen;
Introverten kunnen goed klussen klaren die een langdurige focus vereisen (programmeren, hogere wiskunde, boeken schrijven).
Wie zich hier in herkent, kan daar trots op zijn. Ga dus vooral niet proberen een aangepaste extraverte versie van jezelf te worden.

Richard, bedankt voor het delen van je inzichten over carrière-switchen en introverten op de werkvloer.

Reageren is niet mogelijk