AndersSamenwerken
AndersSamenwerken
AndersSamenwerken
AndersSamenwerken.nl is een website
over nieuwe werkconcepten inclusief
openhartige interviews met professionals
die de voordelen en uitdagingen delen
over efficiënt en slimmer samenwerken.
Jan Willem van Capelleveen
Home  |   Over  |   In de media  |   Copyright  |   Contact  |   Ebook  |   Nieuwsbrief
medewerkers gelukkiger #hnw #anderssamenwerken

Het Nieuwe Werken maakt medewerkers gelukkiger

Het Nieuwe Werken heeft alles om medewerkers gelukkiger te maken.

In het artikel ‘Hoe word je gelukkiger op je werk?’ van NRC (zie bronvermelding) staat dat Nederlanders best blij zijn met hun baan. Volgens Wilmar Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Utrecht, die in het artikel geciteerd wordt, zijn er veel verschillende theorieën en manieren om gelukkig te worden.

Veel mensen werken voor het geld, maar van de hoogte van het salaris worden we niet gelukkiger. Hierover zegt Schaufeli:

Er is nauwelijks een relatie tussen de hoogte van het salaris en geluksgevoelens. Dus je bent niet automatisch gelukkiger met een hoger salaris.

Werknemers zijn wel ongelukkig als ze denken dat ze te weinig krijgen voor het werk dat ze verrichten.

In het artikel worden vier voorwaarden genoemd voor gelukkiger werken:

Autonomie

De competentie zelfstandig werken is van groot belang bij Het Nieuwe Werken. Geen manager die de hele dag in je nek staat te hijgen of je steeds verteld wat je moet doen. Resultaatgericht leidinggeven is het credo bij HNW. Een fijne bijkomstigheid van autonoom werken, is dat je er gelukkiger van wordt.

Eén van de pijlers van Het Nieuwe Werken is vrijheid. De keuzevrijheid om je werk te doen wanneer je wilt.

Sociale contacten

Mensen zijn sociale wezens. Het is belangrijk om goede contacten te hebben en te houden met je collega’s. Voor goede persoonlijke relaties is het belangrijk om dagelijks te communiceren. Dit is een vaardigheid die zwerfwerkers sterk moeten ontwikkelen. Aangezien veel communicatie per e-mail of tools gaat, moeten de schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid sterk ontwikkeld zijn. Door goed te schrijven, kunnen misverstanden worden voorkomen. Persoonlijke contacten dragen ook bij aan een gelukkiger bestaan. Ga af en toe naar kantoor om naast het werken, te praten, informeel te lunchen, samen te sporten of te borrelen. Waar je echt gelukkig van wordt, is een vriendschappelijke band met je collega’s.

Zingeving

Als je werk verricht waar je plezier en grote interesse voor hebt, dan ben je gelukkiger. Werken vanuit gedrevenheid is ook een belangrijke eis om van afstand te je werk te doen. Iemand die werk ziet als een noodzakelijk kwaad , zal mislukken als hij van afstand zijn werk moet doen. Iemand die thuis of op locatie gaat werken en niet gemotiveerd is, zal niet productief zijn.

Als de grens tussen privé en werk vervaagt, kan dat bijdragen aan je levensgeluk. In het interview met deze website zei Gerard van Dongen (Business Development bij Careweb):

Als je de behoefte hebt om wel een scheiding tussen werk en privé aan te brengen, kan je je afvragen of je wel de juiste baan hebt. Je moet je dan ook afvragen of je wel in de nieuwe wereld staat.

Wellicht is deze uitspraak voor sommige mensen 'te kort door de bocht', maar er zit zeker een kern van waarheid in. Je wordt gelukkiger als je werk-privé balans in orde is. Profiteer van Het Nieuwe Werken!

Lees het interview met Gerard van Dongen om meer te weten over het functioneren in een HNW-omgeving.

Bron: NRC ‘Hoe word je gelukkiger op je werk?’

Gepubliceerd op 6 november 2016
Foto: Unsplash/Chris Adamus