Artikelen

Zo organiseer je de aantekeningen in een notitieboekje

notitieboekje anderssamenwerken

Als je systematisch een opschrijfboekje vult, worden je aantekeningen waardevoller. Lees hier hoe een notitieboekje effectief kunt gebruiken.

Succesvolle mensen gebruiken geen to-do-lijsten, maar gebruiken de agenda om taken in te plannen. Bovendien gebruiken succesvolle mensen notitieboekjes om hun gedachtekronkels vast te leggen.

App of boekje?
De discussie tussen pen of toets lijkt al ‘eeuwen’ oud. Veel mensen kunnen sneller typen dan schrijven. Digitaal vastleggen kost geen papier en is efficiënt. De app lijkt dus veel voordelen te hebben, maar voor het vastleggen van creatieve ideeën is snelheid en efficiënte niet van belang. Als je schrijft kun je rustig en beter je gedachten omzetten in woorden.

Waarvoor gebruik je een notitieboekje?
Je kunt een notitieboekje gebruiken voor het vastleggen van aantekeningen, bucketlist, één zin per dag, voornemens, intenties, observaties, quotes, dromen, goals, adressen, visie, waarden, normen, opinies, korte verhalen, belangrijke momenten, negatieve gedachten, plannen, mindmaps, uitgaven, gedichten, eetgedrag, drankgebruik, wijnlijst, boekrecensies, gewicht, to-do-lijstje, herinneringen, boodschappenlijsten en zorgen.

Sommige mensen gebruiken één boekje per onderwerp of project. Anderen maken notities in een alles-in-één opschrijfboekje.

A- of B-merk
Je kunt opschrijfboekjes krijgen in alle soorten en maten. Van boekwinkel tot Action, van Bijenkorff tot HEMA, notitieboekjes kun je krijgen in alle prijsklassen. Paperblanks, Fieldnotes, Rhoda en Moleskine zijn vier bekende merken van adressenboekjes, notitieboekjes en agenda’s. Als je de Nederlandse merk wilt ondersteunen, kun je overwegen om een Juup aan te schaffen.

De kwaliteit van het papier verschilt sterk per merk. Het is onmogelijk om een advies te geven. Naast smaak is de pen waarmee je de notities maakt van doorslaggevend belang. Denk hierbij aan doordrukken, vlekken et cetera.

Niet alles noteren
Het is handig om bij vergaderingen of meetings altijd de datum en namen van aanwezigen te noteren. Deze informatie kun je later er van pas komen. Noteer alleen de steekwoorden van belangrijkste beslissingen en de acties die jij moet uitvoeren. Hieronder staat hoe je die notities moet maken.

Hoe organiseer je de aantekeningen in je notitieboekje?

Je zou het volgende kunnen toepassen in je notitie/opschrijfboekje:

 • Zet je naam duidelijk op de binnenkaft of plak daar je visitekaartje. Mocht je het boekje verliezen dan is het retouradres bekend.
 • Zet de begindatum op de eerste pagina. Als het boekje vol is zet je de einddatum op de laatste pagina. Dit kan handig zijn als je een reeks van boekjes hebt volgeschreven.
 • Gebruik de eerste pagina’s als inhoudsopgave voor belangrijke aantekeningen.
 • Gebruik de eerste pagina als index voor labels.
 • Deze symbolen kun je gebruiken:
  • Een open blokje (vierkantje) voor een taak (om af te vinken).
  • Een bullet voor een aantekening.
  • Een driehoekje voor een aandachtspunt.
  • Een open rondje voor een afspraak.
  • Een boeksymbool voor een titel van een boek.
  • Een uitroepteken voor inzichten en ideeën.
  • Een rechthoekje met een S erin voor websites.
  • Een cirkel met een P erin voor podcasts.
 • Gebruik labels om de verschillende onderwerpen snel te kunnen vinden.
 • Gebruik de laatste pagina voor informatie die je regelmatig nodig hebt (natuurlijk geen wachtwoorden).
 • Schrijf altijd duidelijk. Leer jezelf om duidelijk te schrijven, want kan storend zijn als je je eigen handschrift niet kunt ontcijferen.

Bulletmethode voor to-do-lijsten

Voor mensen die notitieboekje gebruiken als to-do-lijst is de bulletmethode bedacht:

 • Schrijf op de eerste pagina ‘index’.
 • Schrijf op de volgende pagina boven aan de naam van de maand en maak een rij van dagen. Dit wordt je kalender.
 • Schrijf op de volgende pagina’s je to-do-activiteiten. Als je kalenderactiviteiten hebt in je to-do-lijst neem je die over in de kalender.

Deze methode werkt voor veel mensen overzichtelijk. Op YouTube vind je een diverse instructievideo’s (zoekwoorden: Bullet Journal).

Mijn hybride notatiesysteem
Ik heb lang gedacht dat ik mijn aantekeningen alleen digitaal moest opslaan (de digitaal-tenzij-gedachte). Zo gebruik je geen papier en heb ik vaak mijn tool bij de hand. Op mijn iPhone, iPad en Macbook gebruik ik de applicatie Day One. Dit is een dagboekapplicatie. Het digitaal vastleggen heeft zijn voordelen, zo kun je eenvoudig hyperlinks kopiëren in je notitieapplicatie. Dat is het voordeel dat deze applicatie ook op de laptop gesynchroniseerd wordt.

Ik gebruik de applicatie ook als ik mijn papieren notitieboekje niet bij de hand heb (de telefoon vaak wel).

Inmiddels gebruik ik vooral papieren notitieboekjes. Ik gebruik een Moleskine schrift (geen harde kaft) om alles bij te houden over werkplekflexibiliteit en productiviteit. Ik schrijf alles op wat gedurende de dag in mij opkomt, zoals onderwerpen voor artikelen, invallen en ideeën, aantekeningen, interviewafspraken, vragen voor interviews, namen en gegevens van personen, interessante boeken en mogelijke verbeteringen aan de website. Achterin het boekje staat de contentkalender, een planning van de artikelen die ik plaats op AndersSamenwerken.nl.

Het digitaal en op papier vastleggen van mijn ideeën blijkt in de praktijk geen ‘dubbele boekhouding’.

Conclusie
Draag (altijd) een notitieboekje bij je om je ideeën op te schrijven. Gebruik bovenstaande tips om je gedachtekronkels georganiseerd vast te leggen.

Foto:  Glenn Carstens-Peters/Unsplash

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén