Artikelen

Uitstelgedrag – morgen is de drukste dag van de week

uitstelgedrag

Succesvolle mensen zijn mensen die iets bereiken door dingen te doen en niet uit te stellen. Heb jij de neiging om je werktaken voor je uit te schuiven? Uitstelgedrag is lastig te corrigeren, maar je kunt het aangeleerde gedrag ombuigen.

Een stemmetje in ons hoofd zegt vaak dat we de taak die je moet doen tot morgen kunt uitstellen. Het stemmetje zegt erbij dat je dan zelfs twee keer zoveel gaat doen, maar je weet dat dit toch niet gaat gebeuren.

Een botsing in het brein tussen wat we denken en wat we doen.

We stellen vaak iets uit, omdat we iets leukers willen doen. Als je dit herkent, schakel, en ga aan je werk. Wat is je belangrijkste taak dit je moet doen? Zet het in je agenda en maak het een top-prioriteit.

Om uitstelgedrag aan te pakken moet je inzicht krijgen in het eigen innerlijke conflict. Waarom heb je de neiging om iets uit te stellen?

Niet moeten, maar willen

We stellen vaak iets uit, omdat we ergens tegenop zien. Experts zeggen dat je juist van deze taken topprioriteiten moet maken.

Naast dat we ergens tegenop zien, komt uitstelgedrag ook voort uit werkstress. Als je te veel hooi op je vork neemt, is het maken van goede keuzes bijna onmogelijk. Er is maar een oplossing: stoot werk af (bij voorkeur het werk waar je geen energie van krijgt) of delegeer.

Veel mensen zijn te perfectionistisch. Probeer het voor 90 procent goed te doen. Later is er tijd om je werk te perfectioneren. Maar begin in ieder geval.

Zorg voor een stok achter de deur. Heb contact met een collega, vriend(in) of partner en vertel dat je iets gaat doen of niet hebt gedaan. Het zal je motiveren om je uitgestelde taak de volgende dag te doen.

Focus op de toekomst. Stel je voor hoe het is als je de taak hebt verricht. Dan weet je waarom je het doet.

Doen, dus plannen

In het boek Nooit meer te druk zegt Tony Crabbe over het overwinnen van uitstalgedrag het volgende:

Eén van de meest effectieve methodes om gebruikelijk uitstelgedrag te overwinnen en je productiviteit te maximaliseren is ’s morgens als eerste te beginnen aan de belangrijkste – of minst leuke – taak van de dag.

Conclusie

Doe vandaag wat je morgen kunt doen, want ‘morgen is vaak de drukste dag van de week’, zoals het spreekwoord zegt.

Foto: Bruno Cervera/Unsplash

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén