Artikelen

Is een vaste thuiswerkdag een vloek of een zegen?

vaste thuiswerkdag

Het is een heikel punt: de vaste thuiswerkdag. 300.000 werknemers hebben een vaste thuiswerkdag, tot ergernis van collega’s en leidinggevenden. Wat vinden experts van het claimen van een vaste thuiswerkdag door medewerkers?

Als bij Google zoekt op ‘vaste thuiswerkdag’ krijg je titels te voorgeschoteld waaruit blijkt dat de vaste thuiswerkdag een discutabele kwestie is.

Een selectie uit de resultaten van de grootste zoekmachine:

  • Oké, kom maar op, wat doe jij op een thuiswerkdag? – NRC
  • Help! Mijn medewerker wil een thuiswerkdag – Het Nieuwe Werken Blog
  • Thuiswerken is geen thuisblijven! – Het Nieuwe Werken Blog
  • Hoe een thuiswerkdag er echt uitziet – La VieSagista
  • Weg met de vaste thuiswerkdag! – Facto
  • Thuiswerken moet je verdienen – Work Life Balance
  • Is de vaste thuiswerkdag gewoon kinderopvang?
  • Een vaste thuiswerkdag heeft alleen een privébelang.

Waarom wil een werknemer een vaste dag om thuis te werken?
Veel mensen zijn achterdochtig en vermoeden dat de collega’s die een vaste thuiswerkdag willen, dit doen vanwege het gebrek aan opvang voor de kinderen. Dit riekt naar oneigenlijk gebruik van de vrijheden die met Het Nieuwe Werken komen. Het is veelal onmogelijk om de hele dag kinderen om je heen te hebben als je moet werken. Het is natuurlijk wel mogelijk om flexibel te werken als je de zorg- en werktaken afwisselt. Gelijktijdig deze taken uitvoeren, is meestal onmogelijk. Achterdocht naar de collega’s hoort niet. Medewerkers behoren afgerekend te worden op de (niet) behaalde resultaten. De ‘prikklokmentaliteit’ zou verledentijd moeten zijn.

Organisatiebelang
Er zijn medewerkers die een vaste thuiswerkdag claimen. Dit is geen goed idee. Een vaste thuiswerkdag schaadt het belang van de organisatie, omdat het bedrijf minder flexibel is. Denk hierbij aan het organiseren van werkoverleggen en andere bijeenkomsten.

Er bestaat dus bezwaar tegen de vaste thuiswerkdag. Enkele experts spreken zich uit in dit artikel.

Samenwerken en virtueel overleg
Suze Krijnen is mede-auteur van het boek ‘Wie heeft mijn werkplek gepikt? Profiteren van Het Nieuwe Werken in 14 hacks’. In dit boek spreken de auteurs over ‘de vloek van de vaste thuiswerkdag’. In een interview met deze website heeft Suze uitgelegd wat daarmee bedoeld wordt:

We hebben bij verschillende organisaties in de praktijk gemerkt dat mensen thuiswerken, zodra dit mogelijk wordt, soms als een recht gaan beschouwen. Ze werken dan op één of meer vaste momenten in de week thuis. Dit hoeft geen probleem te zijn voor samenwerking; ik ben vóór digitaal samenwerken en virtueel overleg. Maar niet elk onderwerp leent zich daarvoor. Ook is het goed voor het teamgevoel om elkaar wel te blijven zien. Als het door vaste thuiswerkdagen onmogelijk wordt om een gezamenlijke lunch of brainstormsessie te plannen, dan denk ik: het draait in HNW juist om flexibiliteit. Kijk samen wat mogelijk, maar ook naar wat nodig is.

Vrijheid en autonomie
Saskia Langenberg is partner bij Mindshake en auteur van het boek ‘Je nieuwe werkleven’. Saskia heeft een duidelijke visie op Het Nieuwe Werken en de vaste thuiswerkdag. In het interview met AndersSamenwerken geeft zij aan dat dit verschijnsel niet vindt passen tot de mindset van Het Nieuwe Werken.

Saskia Langenberg zegt:

Dat lijkt meer op het ouderwetse idee van een vaste werkweek. Wanneer je echt op een andere manier werkt, dan kies je de plek die het beste bij je activiteit van het moment past. En dat kan wisselen op een dag en per week. Je werkt flexibel, wat ook betekent dat je op een andere plek dan thuis wilt zijn op het moment dat het beste bij je activiteit past. Tegelijkertijd vind ik het ook niet passen als het management van een organisatie zegt dat je maximaal 1 of 2 dagen per week thuis mag werken. Of dat je 2 dagen per week thuis moet werken. Dat gebeurt ook. Medewerkers moeten de vrijheid en autonomie krijgen om zelf hun dagen in te delen, natuurlijk in samenwerking met hun collega’s. Dat is een fluïde geheel. Daar kun je geen vaste rechten of verplichtingen van maken.

Dan kan ik niet want dat is mijn thuiswerkdag
Een andere expert die door AndersSamenwerken is geïnterviewd is Margôt van Brakel van Empowering People. Haar mening over de vaste thuiswerkdag luidt:

Een ‘vaste’ thuiswerkdag geeft voor mensen houvast in de vrijheid die Het Nieuwe Werken biedt. En dat is fijn. Maar een vaste thuiswerkdag wordt soms ook als argument gebruikt, bijvoorbeeld met het plannen van meetings. “Dan kan ik niet, want dat is mijn thuiswerkdag”. Een thuiswerkdag is net zo goed een werkdag. Door dan gebruik te maken van technologische middelen, zoals conference calls, video meetings of een social platform, kun je goed (samen) werken, al vergt het soms wel wat inventiviteit.

Margôt van Brakel voegt daar aan toe:

Er is ook een keerzijde. Ik zie op woensdagen en vrijdagen heel veel leegte op kantoor, omdat dat de dagen zijn dat mensen doorgaans thuis werken. Ik vind dat daar een betere balans in moet komen.

Wees er als het nodig is
Henny van Egmond, een echte HNW-goeroe en auteur van drie boeken over Het Nieuwe Werken, vindt een vaste thuiswerkdag gek. Hij zegt:

In organisaties zijn vaste thuiswerkdagen vaak een probleem. Het is moeilijker afspraken te maken, sommige mensen willen ook niet gestoord worden als ze thuis werken, et cetera. Wat mij betreft mag je elke dag thuis werken – of op welke andere plek dan ook – als je er maar bent als het nodig is.

Conclusie
Er zijn medewerkers die een vaste thuiswerkdag claimen. Veel managers weten hier niet mee om te gaan. De medewerkers vinden dat thuiswerken een recht is en managers proberen het organisatiebelang voorop te stellen. Jammer dat niet alle medewerkers zelf het organisatiebelang voor ogen hebben, anders zouden ze het wel uit hun hoofd halen om een vaste thuiswerkdag te claimen.

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén