Artikelen

Spelregels en omgangsvormen voor HNW

omgangsvormen

Ben jij op zoek naar regels voor kantoortuinen in het kader van Het Nieuwe Werken? Dit artikel kan een leidraad zijn om toe te passen in jouw organisatie.

“Het Nieuwe Werken doe je niet alleen, maar samen” is een veel gebruikte kreet. Om de onderlinge samenwerking te stroomlijnen worden er in bedrijven werkafspraken gemaakt. Aan de basis van de omgangsregels staan respect en verdraagzaamheid.

Het stellen van regels is verslavend. Een nieuwe regel werkt altijd op korte termijn, pas later als de regels onduidelijker worden of de aanleiding is vergeten, worden ze ook weer met voeten getreden. En dan is het tijd voor weer een nieuwe regel.

zegt Henny van Egmond in het boek ‘Het Nieuwe Werken – van visie naar praktijk’.

Het Nieuwe Werken is anders samenwerken

De procedures veranderen door Het Nieuwe Werken en daarom moeten de medewerkers anders samenwerken. Niet alleen de wijze van werken is ook de omgang met collega’s wijzigt. De hokkerige werkkamers worden opgebroken en tot zalen omgebouwd. Door de andere opzet van het kantoor komen de collega’s fysiek dichter bij elkaar te werken. Dit noopt tot het maken van afspraken. De regels zijn niet opgesteld om te betuttelen, maar wel om de prettige omgang met elkaar te stimuleren.

Omgangsregels bij Microsoft
Bij Microsoft verwoordde men de drang naar vastgelegde omgangsregels als volgt:

We hebben gemerkt dat het opstellen van interne wetten of verplichtingen heel stimulerend kan werken om een gedragsverandering te realiseren.

Respect en verdraagzaamheid
Onderstaande set van regels is een samenstelling van afspraken over Het Nieuwe Werken die gelden op de werkvloeren bij meerdere bedrijven. Aan de basis van de omgangsregels staan respect en verdraagzaamheid.

Spelregels voor het nieuwe werken:

Geen luidruchtige gesprekken voeren
Spreken en telefoneren (korte gesprekken) in zalen met flexplekken doet men met gedempt stemgeluid. Voor lange en privégesprekken gebruikt de medewerker speciale belruimte en overlegkamer.

De medewerker heeft geen vaste werkplek
De werkplek wordt uitgekozen op basis van de werkzaamheden. Het is niet toegestaan om een werkplek te claimen.

Cleandesk beleid
Een medewerker die langer dan een uur van de werkplek is, moet het bureau leeg en schoon achterlaten, zodat deze voor een ander beschikbaar is. Kamperen is niet toegestaan.

Niet eten achter het bureau
Drinken mag, maar eten bij de flexplek is verboden.

Blijf bereikbaar
De medewerker moet ervoor zorgen dat hij vindbaar en bereikbaar is. Werk op kantoor (tenzij…) in het voor de afdeling bedoelde gedeelte van het kantoor. Het is verstandig om de agenda actueel te houden en beschikbaar te stellen aan de collega’s.

Radio’s of muziek is verboden
Geen verplichte arbeidsvitaminen voor de collega’s. Koptelefoons of oortjes kunnen de medewerkers helpen de dag door te komen, met de klanken van eigen gekozen spraak of muziek.

Verbod op waterkokers en koffieapparatuur
Niet alleen om de medewerkers niet te stimuleren om steeds naar dezelfde flexplek terug te keren, maar ook in verband met de brandveiligheid, kiezen bedrijven ervoor om geen elektrische apparaten, zoals koffiezetapparaten en waterkokers, in de werkruimten te accepteren.

Persoonlijke spullen
Gebruik de locker om persoonlijke spullen op te ruimen. Zorg ervoor dat de locker niet uw schaduwarchief wordt.

Prik- en plakbeleid
Foto’s, teksten en posters worden alleen op openbare prikborden opgehangen.

Vergaderen in vergaderruimten
Vergaderzalen die niet gebruikt worden zijn vrij toegankelijk voor iedereen, maar reserveringen hebben voorrang. De maximale vergaderduur is 2 uur.

Met andere woorden: Het Nieuwe Werken doe je inderdaad niet alleen, maar samen.

Lees ook wat de voor- en nadelen zijn van Het Nieuwe Werken.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén