Artikelen

De sfeer van het kantoor en Het Nieuwe Werken

sfeer op kantoor

Hoe ziet het ideale kantoor er uit in een bedrijf waar Het Nieuwe Werken is geïntroduceerd? De stijl van het gebouw en de inrichting kunnen zeer inspirerend werken.

In grote kantoorgebouwen en grote bedrijven heeft elke afdeling heeft een eigen basisvloer met verschillende soorten werkplekken. Er is geen verschil in hiërarchie meer te ontdekken bij de werkplek van de verschillende medewerkers. Managers en medewerkers zitten kriskras door elkaar. Alle personeelsleden van een afdeling werken aan hetzelfde product. Daarbij hoort een bepaalde uitstraling en inspirerende omgeving. Bij Het Nieuwe Werken moet de inrichting afgestemd zijn op de mensen opdat zij een beter product produceren.

Gispen over Het Nieuwe Werken
Kantoormeubilairgigant Gispen over Het Nieuwe Werken:

Het Nieuwe Werken is geen doel op zich, maar een middel voor organisaties om beter te kunnen presteren, omdat werknemers in staat worden gesteld hun werk beter te doen, flexibeler en efficiënter, zonder bijvoorbeeld dagelijks uren te verspillen in de file, omdat ze zelf bepalen waar en wanneer het werk het beste kan worden gedaan.

Bricks en werksfeer
Het kantoor draagt bij aan een goede werksfeer en ondersteunt de medewerkers in de uitvoering van hun taken. De inrichting, de bricks zoals het in het Het Nieuwe Werken jargon heet, is een bepalende factor in het al dan niet slagen van de invoering van Het Nieuwe Werken. Een andere inrichting kan medewerkers inspireren om op een andere manier te gaan werken.

De thuiswerkplek en de inrichting op kantoor moet ergonomisch verantwoord zijn. Daarnaast moet het ‘iets’ met de medewerkers doen. Sfeer en kleur zijn van belang.

De ideale werkomgeving anno nu
De stijl van het gebouw en de inrichting kunnen zeer inspirerend werken. Enkele aandachtspunten bij de inrichting volgens TNO’s brochure ‘De ideale werkomgeving anno nu’:

  • Verschillende typen werkplekken waar medewerkers, afhankelijk van hun specifieke taak, optimaal ondersteund worden bij de uitvoering van die taak;
  • Goed kleurgebruik: blauwe of koele kleuren bevorderen de creativiteit. Rode wanden werken oppeppend en in groene kamers voelen de medewerkers zich op hun gemak;
  • Werken in een groene omgeving (planten of uitzicht op natuur) werkt bevorderend voor vernieuwend denken en verminderd werk gerelateerde stress;
  • De verlichting heeft invloed op de gemoedstoestand van de medewerkers. Warme verlichting draagt bij aan de creativiteit.

Er is volgens TNO geen bewijs dat ramen en schilderijen bijdragen aan het vernieuwde denken, maar dit wordt wel vermoed. Wellicht is dit vermoeden in een goed verlichte kamer, in een modern ingericht kantoor nabij een natuurgebied tot stand gekomen.

Bron: Brochure ‘De ideale werkomgeving anno nu’ van TNO

Geef een reactie

Thema door Anders Norén