Boeken

Vrasdonk en Krijnen: Wie heeft mijn werkplek gepikt? Profiteren van Het Nieuwe Werken in 14 hacks

Als je wilt weten hoe je Het Nieuwe Werken naar jouw hand kan zetten dan is het boek ‘Wie heeft mijn werkplek gepikt?’ iets voor jou.

De auteurs Floris Vrasdonk en Suze Krijnen begeleiden en trainen organisaties en medewerkers bij het invoeren van Het Nieuwe Werken. ‘Wie heeft mijn werkplek gepikt?’ heeft een geestige en soms ironische toonzetting. Op een humoristische wijze krijgt de lezer inzicht wat de mogelijkheden en de verantwoordelijkheden zijn om te functioneren in een werkende HNW-organisatie.

Kansen of bedreiging
Met de juiste mindset kun je volgens de auteurs de veranderingen zien als een kans in plaats van als een bedreiging. In het boek komen tal van bedreigingen aan bod die door Krijnen en Vrasdonk stuk voor stuk omgezet worden in kansen. Helaas is niet in alle gevallen de argumentatie erg sterk. Het lijkt erop dat de luchtige en grappige boventoon het wint van de inhoud, desalniettemin krijgt de lezer veel praktische tips om in veelvoorkomende situaties toe te passen. Medewerkers die worstelen met de omgang met de manager en collega’s kunnen veel baat hebben aan de handvatten die de auteurs aanreiken.

Basics & hacks
Wie heeft mijn werkplek gepikt? bestaat uit twee delen: HNW basics en HNW hacks.

In het eerste deel worden de basisprincipes van Het Nieuwe Werken uitgelegd. De kernwoorden zijn resultaat, vertrouwen en leiderschap.

Resultaatgericht werken is essentieel in Het Nieuwe Werken. De werknemer moet weten wat zijn verantwoordlijkheden precies zijn en onafhankelijk van zijn collega’s kunnen werken.

De manager moet vertrouwen geven zodat de werknemer op basis van zijn ervaring en vaardigheden zelfstandig kan functioneren.

Het Nieuwe Werken is pas succesvol als de werknemer in staat is om de vrijheid en flexibiliteit te benutten. Zelfleiderschap moet sterk ontwikkeld zijn.

Een treffend citaat uit het boek over ‘oud en nieuw werken’ luidt:

Stimuleerde ‘het oude werken’ je om dingen te doen zoals ze altijd al werden gedaan, HNW stimuleert je om zelf bewuste keuzes te maken. Je gaat niet meer naar het werk maar aan het werk.

In het twee deel van het boek staan de tips (hacks) die de lezer in staat moet stellen om beter om te gaan met de manager en de collega’s. De zoektocht naar de ultieme werk-privébalans kan gevonden worden als je de tips toepast.

Shortcuts en cheatcodes
‘Wie heeft mijn werkplek gepikt?’ spreekt niet van tips, maar van shortcuts en cheatcodes. En omdat dit nog niet genoeg Engelstalige woorden zijn, worden ze hacks genoemd.

Met de hacks worden soms niet alledaagse oplossingen gekozen en daarmee bedoel ik te zeggen dat voor sommige oplossingen de lezer buiten de kaders moet denken. Enkele oplossingen kunnen bot overkomen. Lezers zouden kunnen denken ‘dit kan je niet maken’ of ‘dat is niet eerlijk’.

De oplossingen of tips worden hacks genoemd omdat de auteurs vooral vinden dat je er zelf beter van moet worden. Floris Vrasdonk en Suze Krijnen zeggen hier over:

HNW hacken is dus niet je gezonde verstand overboord zetten. Als stelregel kun je aanhouden: schaad je anderen, dan ga je te ver.

HNW Hacken
Het boek ‘Wie heeft mijn werkplek gepikt?’ behandelt 14 hacks. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de prikklokmentaliteit, prioriteiten stellen, flexplekken, werkplekken, samenwerken, thuiswerkdagen, privé-omgeving, uitslapen en de manager overhalen om mee te doen aan Het Nieuwe Werken.

Op een luchtige manier worden alle pijnpunten van Het Nieuwe Werken besproken. Werknemers die denken dat ze niet passen in een HNW-organisatie kunnen veel aan de tips hebben. Ik hoop dat de ironische toon en humoristisch bedoelde opmerkingen op waarde worden geschat.

Bron: Floris Vrasdonk en Suze Krijnen: Wie heeft mijn werkplek gepikt? Profiteren van Het Nieuwe Werken in 14 hacks.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén