Boeken

Gerald Essers – Slimmer werken met het kantoor in je tas (complete gids voor Het Nieuwe Werken)

Gerald Essers – Slimmer werken met het kantoor in je tas (complete gids voor Het Nieuwe Werken)

‘Slimmer werken met het kantoor in je tas’ laat zien hoe je een werktas kunt inzetten om slimmer te werken en leven, met meer plezier en minder stress.

Het Nieuwe Werken is voor de kenniswerkers de (gedwongen) aanleiding om slimmer te werken. ‘Slimmer werken met het kantoor in je tas’ helpt de lezer om op elk moment van de dag beter instaat te zijn om zelf de regie te bepalen en de omgeving te kiezen die het beste past bij de activiteit die men wilt doen.

De auteur van het boek is Gerald Essers, oprichter van Timemanagement.net (een time management opleider). Gerald Essers beschouwt ‘de tas’ als het symbool van een maatschappelijke ontwikkeling die zich in sneltreinvaart voltrekt: Het Nieuwe Werken.

Kenniswerkers zijn nomanden
Vroeger moesten kenniswerkers naar kantoor om te werken. Die tijd is voorbij. De apparatuur en verbindingsmogelijkheden zijn zodanig verbeterd, dat plaats onafhankelijk werken bijna altijd mogelijk is. Kenniswerkers zijn nomanden geworden. Waarom worden kenniswerkers met nomaden vergeleken? Nomaden zijn mensen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en doorgaans met hun vee rondtrekken. Ze reizen verder als er geen voedsel meer is voor de kudde. De kenniswerkers, mensen zonder vaste werk- of vergaderplaats, gaan en staan ook waar zij het beste kunnen presteren. Als de activiteit is afgerond, gaan ze weer verder.

De auteur Gerald Essers beschrijft de ‘nomad workers’ als volgt:

Nomad workers zijn vrij van plaats en tijd, op jacht naar informatie, interessante contacten en nieuwe ideeën. Het jachtwapen van dit nieuwe soort nomade is geen speer of pijl en boog, maar het kantoor in zijn tas. Dit wapen helpt hem om werk gerelateerde activiteiten makkelijker te integreren in de rest van zijn leven, waarmee niet alleen slimmer werken maar ook slimmer leven mogelijk wordt.
Andere termen die voor ‘nomad workers’ worden gebruikt zijn ‘digital nomad’, ‘neo-nomad’, ‘digital bedoeïen’, werknomade of kantoornomade. ‘Nomad working’ omvat alle vormen van flexibel en mobiel werken. ‘Nomad’ staat symbool voor vrij, flexibel en overal.

Aangezien er al genoeg Engelstalige termen worden gebezigd, spreek ik liever over zwerfwerkers.

Gerald Essers – Slimmer werken met het kantoor in je tas (complete gids voor Het Nieuwe Werken)
Het boek ‘Slimmer werken met het kantoor in je tas’ is bedoeld voor kenniswerkers die werken op basis van Het Nieuwe Werken of dit op de korte termijn gaan doen. Het boek gaat niet over Het Nieuwe Werken maar over hulpmiddelen en technieken die de lezer in de praktijk kan toepassen.

Werk niet harder maar slimmer
Iedereen heeft het druk en moet de werktijd effectief gebruiken. Tijdgebrek is vaak het gevolg waardoor men denkt harder te moeten werken. Volgens de auteur is het juist de kunst om slimmer te werken en buiten het beperkende kader van tijd te leren denken.

De auteur heeft drie uitgangspunten benoemd om te denken als een ‘nomad worker’: passie voor het leven, natuurlijk verantwoordelijkheidsgevoel en begrijpt dat de gangbare werkwijzen niet meer bestand zijn tegen de snelheid waarmee het dagelijks werken en leven zich voltrekt.

Reis slim
Kenniswerkers die zich bewust afvragen of ze in moeten gaan op iedere uitnodigingsverzoek van een vergadering. De ‘nomad worker’ beslist of hij ‘de reis’ moet ondernemen. Is fysieke aanwezigheid van toegevoegde waarde?

Essers:

Als nomad worker is je belangrijkste vervoermiddel niet de auto, trein, boot of vliegtuig, maar het internet. Het liefst draadloos en mobiel, zodat je op elk gewenst moment nagenoeg overal aanwezig kunt zijn.

Maak je kantoor draagbaar
Een draagbaar kantoor begint met een geschikte tas. Er is volop keus voor een werktas: een schoudertas, rugzak, laptophoes, tas op wieltjes of attachékoffer. Er moet plaats zijn voor snoeren, schrijfmateriaal, leesmateriaal, eten en drinken. Neem het minimale mee, om maximaal te presteren. Vaak is het ook handig om meerdere tassen te hebben. Afhankelijk van de situatie neem je de geschikte tas mee.

Gerald Essers beschrijft in ‘Slimmer werken met het kantoor in je tas’ hoe je van je laptop een oase maakt, met andere woorden, de auteur helpt je bij het organiseren van je bureaublad en mappenstructuur. Ook geeft hij tips over beveiligen en het maken van back-ups.

Minder papier gebruiken en produceren helpt je om je tas draagbaar te houden. Door er voor te zorgen dat je leeswerk ook zoveel mogelijk digitaal is, kun je het altijd en overal doornemen.

Kennis van applicaties
Kenniswerkers zijn afhankelijk van softwarepakketten en slimme tools. Er zijn duizenden slimme toepassingen te vinden die het werk en leven gemakkelijker maken. Sta open voor verandering en probeer nieuwe applicaties uit. In het boek lees je naast de basisbenodigdheden voor kenniswerk ook veel suggesties waarvan je misschien nog niet van had gehoord.

Timemanagement
Gerald Essers is een expert in timemanagement. Logisch dat hij de lezer helpt prioriteiten te stellen met ‘een lichtgewicht timemanagement-systeem’. Alle klassieke problemen komen aan de orde: urgent of niet, e-mailbeheer, productiviteit, uitstelgedrag en hulpmiddelen.

Omgevingsbewust
Veel mensen weten niet hoe bepalend de omgeving is voor hun productiviteit. De meeste kantoorwerkers staan er simpelweg niet bij stil. ‘Nomad workers’ maken juist gebruikt van de werkomgeving. Zij zoeken een werkplek die past bij de uit te voeren activiteiten. Past het niet, of denken ze ergens beter te presteren, dan verplaatst de ‘Nomad worker’ zich. ‘Een productieve dag begint met overzicht te krijgen van wat je wilt en moet gaan doen’ schrijft de auteur. Stel eerste de vraag wat je moet doen en bepaal daarna waar je dit gaat doen.

Conclusie
‘Slimmer werken met het kantoor in je tas’ geeft je veel handvatten hoe en waar je flexibel kunt werken. Het boek is een aanrader voor de kantoorwerkers die de overgang naar Het Nieuwe Werken gaan maken, omdat de auteur hen een zet in de goede richting geeft.

Bron: ‘Gerald Essers – Slimmer werken met het kantoor in je tas (complete gids voor Het Nieuwe Werken)

Geef een reactie

Thema door Anders Norén