Artikelen

Het toppunt van Het Nieuwe Werken: de bedrijfscultuur van Netflix

Netlflix heeft een bijzondere bedrijfscultuur voor Nederlandse begrippen.

Weet jij waarom Netflix zo bijzonder is en wat dit met Het Nieuwe Werken te maken heeft? In dit artikel lees je waarom de bedrijfscultuur bij Netflix zo bijzonder is voor Nederlandse begrippen.

Het populaire Amerikaanse bedrijf Netflix heeft een zeer bijzondere bedrijfscultuur. Het management heeft 7 aspecten benoemd die de cultuur van Netflix representeren.

Al in 2011 zette CEO Reed Hasting zijn bestuurlijke visie uiteen. De 126 pagina’s tellende Powerpointpresentatie over de bedrijfscultuur van Netflix lekte onlangs uit. Hastings noemde een aantal nieuwe, controversiële ideeën in de presentatie.

Netflix heeft een ‘geen vakantie policy’ voor haar medewerkers. Het personeel mag zoveel dagen als ze willen vrijnemen, zolang ze dat doen op een verantwoorde wijze. Maar dat is niet alles. Netflix gaat een stap verder met Het Nieuwe Werken dan andere bedrijven.

Volgens Business Insider (zie bronvermelding) is de presentatie al meer dan 3 miljoen keer gelezen op Slideshare en zijn veel van Hastings’ controversiële ideeën door andere bedrijven geïmplementeerd.

De bedrijfscultuur van Netflix

De bedrijfscultuur van Netflix is bijzonder te noemen. Het management heeft 7 aspecten benoemd die de cultuur van Netflix representeren.

 • Waarden zijn wat wij waarderen;
 • Hoge prestaties;
 • Vrijheid en verantwoordelijkheid;
 • Context, geen controle;
 • Zeer uitgelijnd, losjes gekoppeld;
 • Salarissen zijn de top van de markt;
 • Promotie en ontwikkeling.

Waarden van de medewerkers bij Netflix
Om bij Netflix te werken moet men niet gericht zijn op het gebouw en allerlei secundaire voorwaarden, zoals bijzondere espresso’s, sushi en bedrijfsfeestjes. Aan dit soort zaken doen ze wel, maar de belangrijkste wat Netflix aanbiedt zijn ‘stunning collegues’.

Bij Netflix moeten de collega’s automatisch respect voor elkaar hebben. Daarnaast moet het vanzelfsprekend zijn dat de medewerkers van elkaar leren.

Competenties
Om bij Netflix te werken moet men voldoen aan negen competenties.

De competenties zijn:

 • Besluitvaardig;
 • Communicatief;
 • Doortastend;
 • Nieuwsgierig;
 • Innovatief;
 • Dapper;
 • Passie (gedreven);
 • Eerlijk;
 • Onzelfzuchtig.

Alleen als medewerkers aan al deze competenties voldoen, hebben zij een toekomst bij het bedrijf.

Op zoek naar uitmuntendheid
Men moet wel iets in hun mars hebben om bij Netflix te werken. In Nederland is steek je al met kop en schouders boven je collega’s uit als je eenvoudigweg je werk verricht. Bij Netflix denken ze daar anders over. ‘Adequate performance gets a generous severance package’ ofwel tegenover een prestatie die net voldoende is, staat een royale ontslagvergoeding. Bij Netflix wordt de medewerker uitgedaagd om iedere dag een topprestatie te leveren. Netflix is geen familie maar een ‘pro sports team’.

Hasting:

Netflix leaders hire, develop and cut smartly, so we have stars in every position.

No ‘brilliant jerks’
De topsportmentaliteit gaat niet helemaal op. Interne competitie wordt namelijk niet getolereerd. Bij Netflix wil men wel dat je als een team werkt, van elkaar leert en op elkaar kunt vertrouwen. Elkaar helpen, om groots te zijn, is het motto.

Ze willen bij Netflix geen briljante zakken. Het maakt niet uit hoe goed je bent, maar als je een eikel bent, zul je niet lang voor Netflix werken.

Geen uren schrijven bij Netflix
Medewerkers bij Netflix zijn geen urenschrijvers. Er worden geen aanwezigheidspremies betaald. Er wordt niet gemeten hoeveel uren men op kantoor is.

We do care about accomplishing great work.
zoals Hasting het noemt. Iedereen mag zijn eigen werktijd indelen en de daarbij behorende vakanties. Maar ja, als je niet werkt, kun je ook geen topprestatie leveren. Hasting weet dat Netflix niet voor een ieder geschikt is. Bij Netflix ben je door de hoge eisen minder zeker van je baan.

Hoge mate van vrijheid
Hasting:

Responsible people thrive on freedom and are worthy of freedom.

De medewerkers krijgen een hoge mate van vrijheid en verantwoordelijkheid. Er is een duidelijke werkverdeling. De medewerkers nemen beslissingen en de managers creëren de juiste context.

Het Nieuwe Werken
Bij Netflix voldoen ze op een bijzondere manier aan de doelstellingen van Het Nieuwe Werken, door vrijheid, verantwoordelijkheid en persoonlijke ontwikkeling tot in het extreme door te voeren. Vooruitstrevend, maar vermoedelijk te Amerikaans voor de Nederlandse bedrijfscultuur.

Bron: Business Insider “The most important document ever to come out of the valley”.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén