Saskia Langenberg is partner bij Mindshake en auteur van het boek ‘Je nieuwe werkleven’. Saskia heeft een duidelijke visie op Het Nieuwe Werken.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Saskia Langenberg. Ik ben partner bij Mindshake. Ik geef advies en trainingen en ik begeleid experimenten bij organisaties om nieuwe manieren van (samen)werken toe te passen. Hierbij speelt flexibel werken en het creëren van ‘je nieuwe werkleven’ een grote rol. Ik heb ook een boek geschreven, ‘Je nieuwe werkleven’. Op dit moment woon ik met mijn gezin in Oostenrijk. Hier geef ik college over ‘virtueel samenwerken’ aan de Universiteit van Linz. Veel van mijn werk voor Mindshake doe ik op afstand. Hierbij werk ik nauw samen met mijn collega Roos Wouters. Zij woont en werkt vanuit Amsterdam. Het Nieuwe Werken 3.0 zeg maar.

Je vergelijkt het nieuwe werkleven met een vogeltje dat uit zijn kooi mag. Kun je dit uitleggen?
Als een vogel in een kooi zit, en je zet het deurtje open, zie je vaak dat die vogel blijft zitten. Hij is zo gewend aan de (beperkte) ruimte van de kooi, dat hij niet uitvliegt. Ondanks de nieuwe wereld die voor hem openligt. Die kooi staat symbool voor het vaste ritme van ‘9 tot 5’ op kantoor zitten op een vaste plek. Veel organisaties zijn over gegaan op Het Nieuwe Werken. Maar toch blijven medewerkers daarbinnen vaak vasthouden aan oude gewoonten. Terwijl ze nu de kans hebben om op een hele andere manier te werken en te leven. Met meer vrijheid, waarbij ze dagelijks kunnen spelen met tijd en plaats. Ik help graag mensen ‘uitvliegen’ zodat ze Het Nieuwe Werken inzetten om het beste uit zichzelf te halen. Zowel in hun werk als daarbuiten. Dat is ‘je nieuwe werkleven’.

In je boek spreek je over ‘persoonlijk ondernemerschap’. Kun je de lezers van deze site vertellen wat je daarmee bedoelt?
Wanneer je de nieuwe manier van werken optimaal toepast, ga je van werknemer naar persoonlijk ondernemer. Je wacht niet af, maar staat aan het roer van jouw ‘nieuwe werkleven’. Je weet welke doelen je wilt bereiken. En wanneer je je proactief opstelt, kun je zelf bepalen waar, wanneer en hoe je je werk doet. Zo houd je de regie over jouw manier van werken en bepaal je zelf hoe je je kostbare tijd verdeelt over werk- en andere activiteiten. Dat maakt je productiever en het geeft energie.

Wat vinden de mensen het grootste obstakel in hun nieuwe werkleven?
Veel mensen missen het persoonlijk contact met hun collega’s omdat ze niet meer elke dag naast elkaar zitten. Wat je ook ziet is dat we met zijn allen alleen maar meer gaan werken. We werken naast de oude uren ook geregeld ’s avonds en in het weekend en vinden het moeilijk hierin grenzen te trekken. Bovendien geven veel mensen aan zich schuldig te voelen als ze overdag iets anders doen dan werken.

Wat zijn de valkuilen van Het Nieuwe Werken?
Een van de grootste valkuilen is dat de leiding van een organisatie geen duidelijke visie heeft op Het Nieuwe Werken. Zij schetsen geen inspirerend beeld aan hun medewerkers hoe zij dat precies voor zich zien en wat het doel ermee is. Wat je ook vaak ziet is dat het half wordt ingevoerd. Wel kantoortuinen met flexplekken, maar niet het vertrouwen en de vrijheid voor medewerkers om zelf te bepalen waar en wanneer ze werken. Dat levert veel frustratie op en dat werkt dan juist averechts. Het is van groot belang dat het management echt achter Het Nieuwe Werken staat in zijn volle omvang. Dat zij zelf het voorbeeld geven, hun medewerkers vertrouwen geven, en dat ze open staan om te experimenteren en fouten te maken.

Wat vind jij van een vaste thuiswerkdag?
Dat vind ik niet echt passen bij de nieuwe mindset van Het Nieuwe Werken. Dat lijkt meer op het ouderwetse idee van een vaste werkweek. Wanneer je echt op een andere manier werkt, dan kies je de plek die het beste bij je activiteit van het moment past. En dat kan wisselen op een dag en per week. Je werkt flexibel, wat ook betekent dat je op een andere plek dan thuis wilt zijn op het moment dat het beste bij je activiteit past. Tegelijkertijd vind ik het ook niet passen als het management van een organisatie zegt dat je maximaal 1 of 2 dagen per week thuis mag werken. Of dat je 2 dagen per week thuis moet werken. Dat gebeurt ook. Medewerkers moeten de vrijheid en autonomie krijgen om zelf hun dagen in te delen, natuurlijk in samenwerking met hun collega’s. Dat is een fluïde geheel. Daar kun je geen vaste rechten of verplichtingen van maken.

Een grote zorg van medewerkers bij organisaties die overstappen op HNW is het gebrek aan voldoende werkplekken. Kun jij deze mensen geruststellen?
Als je het met z’n allen goed doet, dan zijn er ruim voldoende plekken. Dan is het kantoor een plek waar je in- en uitvliegt, met name om collega’s te ontmoeten of iets samen uit te werken. Je verplaatst je ook gedurende de dag om zo optimaal gebruik te maken van de verschillende soorten werkplekken. En je bent er dan niet precies van 9 tot 17. Waarom zou je dat doen? Als je je moet concentreren is het bijvoorbeeld vaak slimmer om ergens anders dan op kantoor te gaan zitten. Dan word je niet elke minuut gestoord door een collega. En het is ook niet echt aan te raden om elke dag met z’n allen in diezelfde file te gaan staan omdat je ‘op tijd’ op kantoor wilt zijn. Veel overleggen kun je op afstand doen, bijvoorbeeld met videoconferencing. Om deze flexibiliteit te bereiken is het van belang dat je met je team of afdeling afspraken hebt gemaakt over wanneer je elkaar in ieder geval ‘live’ wilt zien, welke overleggen op afstand kunnen, hoe je persoonlijk contact houdt en hoe je kennis deelt. Geef je elkaar naast de afgesproken ontmoetingsmomenten ook echt het vertrouwen en de vrijheid, dan zul je zien dat van ruimtegebrek geen sprake meer is.

Bedankt, Saskia, voor dit interview. Je hebt een interessant boek geschreven voor mensen die hun werkleven een nieuwe of betere invulling willen geven.

Flexibel werken
Als jij meer gedaan wilt krijgen in minder tijd, dan raad ik je aan om de training ‘Flexible werken’ van Saskia te volgen. Alle informatie over deze online-training vind je op Studytube!