Artikelen

Bytes: de technologie en Het Nieuwe Werken

Bytes: de technologie en Het Nieuwe Werken

Om productiever, creatiever en flexibeler te zijn, verlangt Het Nieuwe Werken dat de ICT in dienst van de medewerker staat.

De Engelstalige termen ‘bricks, bytes en behavior’ worden veel gebruikt in de context van Het Nieuwe Werken. Het gaat dan om de huisvesting, techniek en gedrag. Het kantoor is een sociaal bindmiddel (bricks), de technologie biedt de mogelijkheden (bytes) en de factor mens is vertegenwoordigd door het gedrag, de houding en de cultuuromslag (behavior).

Technologische afhankelijkheid
De mens wordt steeds afhankelijker van techniek. Een hotel wordt niet meer geboekt als er geen draadloos internet is. We raken in paniek als het thuisnetwerk uitvalt. Op het werk is de technologische afhankelijk nog groter. Iedere organisatie moet beschikken over een betrouwbaar computernetwerk met stabiele software. In organisaties waar Het Nieuwe Werken wordt geïntroduceerd zullen automatiseringsafdelingen er voor moeten zorgen dat de medewerkers flexibel en op afstand kunnen werken. Bedrijven kunnen de medewerkers een standaard set van apparatuur aanbieden, denk hierbij aan een laptop, smartphone en accessoires. Een andere mogelijkheid is de medewerkers een budget te geven onder het motto “bring your own device”.

ICT in dienst van de medewerker
Om productiever, creatiever en flexibeler te zijn, verlangt Het Nieuwe Werken dat de ICT in dienst van de medewerker staat. De medewerkers moeten 24/7 toegang hebben tot de informatie van het bedrijf. Verder moet de informatie betrouwbaar zijn en daarnaast veilig worden overgebracht. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het is een extra service die van de automatiseerder wordt verlangd. Hard- en software moeten vaak op maat worden gemaakt voor de organisaties.

In de cloud werken
Eén van de ICT-oplossingen voor Het Nieuwe Werken is werken in de cloud. Cloud computing is via het internet gebruikmaken van software en data. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aan tekstverwerking te doen, spreadsheets te bewaren en andere bestanden op te slaan. Het voordeel is dat de gebruiker niet afhankelijk is van een bepaalde computer of werkplek. Een ander voordeel is dat samengewerkt kan worden aan één of meer documenten tegelijk door meerdere personen. Er zijn diverse cloud-diensten: Google, Basecamp, Delicious en Dropbox zijn enkele voorbeelden. Een groot nadeel – of uitdaging zoals sommige mensen dat noemen – is dat de beveiliging goed geregeld moet zijn.

Sociale media en HNW
Veel bedrijven twijfelen over het nut van het gebruik van social media in relatie met Het Nieuwe Werken. De firma Microsoft was voorloper op het gebied van Het Nieuwe Werken. Het standpunt van het softwarebedrijf over het gebruik van sociale media luidde:

Social media zijn niet meer weg te denken. Ook niet meer op het kantoor en tijdens het werk. Voor medewerkers van Microsoft is social media een uitstekend middel om met elkaar en de klant in verbinding te blijven. Daarom hanteren wij geen beperkingen.

Kernwoorden bytes: de technologie en Het Nieuwe Werken:

  • Laptops / smartphone;
  • Social Media;
  • Gebruiker centraal;
  • Keuze flexibiliteit;
  • Open source technieken.

Bron: de kernwoorden zijn afkomstig van de presentatie Het Nieuwe Werken ontrafeld.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén