Artikelen

Bricks: de bouwstenen van Het Nieuwe Werken

Bricks: de bouwstenen van Het Nieuwe Werken

De functie van het kantoor wordt steeds meer een sociaal bindmiddel.

De Engelstalige termen ‘bricks, bytes en behavior’ worden veel gebruikt in de context van Het Nieuwe Werken. Het gaat dan om de huisvesting, techniek en gedrag. Het kantoor is een sociaal bindmiddel (bricks), de technologie biedt de mogelijkheden (bytes) en de factor mens is vertegenwoordigd door het gedrag, de houding en de cultuuromslag (behaviour).

Bricks
Met de term ‘bricks’ worden de bouwstenen bedoeld. De bouwstenen van de huisvesting. Organisaties gaan door Het Nieuwe Werken anders werken, waardoor kantoren anders worden ingericht. De traditionele kantooromgeving van ‘eigen kamertjes’ maakt plaats voor kantoortuinen met wisselwerkplekken, concentratiezones, vergaderplekken voor kleine gezelschappen en grote groepen en loungeplekken.

Werkomgeving
In een traditionele werkomgeving zit de medewerker achter zijn eigen bureau waar hij alle opgelegde taken uitvoert. De kern van het creëren van flexibele werkplekken is dat de medewerker een plaats van werken kiest die past bij de uitvoering van de taken. In plaats van werken op één plek, wisselt de werknemer meerdere keren per dag. Zes wisselingen per dag is heel normaal. Lezen, telefoneren, overleg voeren, samenwerken, vergaderen en geconcentreerd werk verrichten kan op verschillende plekken plaatsvinden.

Thuiswerkplek
Bij het onderdeel ‘bricks’ hoort ook de thuiswerkplek. Volgens de ARBOwet is de werkgever ook verantwoordelijk voor de werkplek thuis, als van hem wordt verwacht dat hij thuis werkt. In de praktijk doet de werkgever deze zorgplicht af met het beschikbaar stellen van een (vergoeding voor een) bureaustoel. De werkgever heeft echter de plicht te onderzoeken of de arbeidsomstandigheden correct worden nageleefd. Er zijn immers regels voor de opstelling van de werkplek en naleving van de arbeidstijden.

Kantoor als ontmoetingsplek
Steeds meer ZZP-ers zoeken andere mensen op die in de vrije sector werkzaam zijn Dit doen ze om samen te werken of om geïnspireerd te worden. De zelfstandigen zoeken bewust naar contact met anderen in flexwerkkantoren en zakelijke bijeenkomsten.

Bij Het Nieuwe Werken, waar de traditionele kantoorklerken ook een soort ‘kleine zelfstandigen’ worden, zullen de ‘nieuwe werkers’ ook vaker naar kantoor komen om de collega’s te ontmoeten. De functie van het kantoor wordt steeds meer een sociaal bindmiddel. Om die reden worden er andere eisen gesteld aan de inrichting van de kantoren. De bureaus maken plaats voor zithoeken en vergaderruimten.

Kernwoorden bricks: de bouwstenen van Het Nieuwe Werken:

  • Inspiratie;
  • Flexibele werkomgeving;
  • Netwerkomgeving;
  • Kantoor als ontmoetingsplek;
  • Activiteit-gerelateerd.

Bron: de kernwoorden zijn afkomstig van de presentatie ‘Het Nieuwe Werken ontrafeld’.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén