Interviews

Frank de Moei – Professional Life-Coach van Newstart

Frank de Moei is een expert in het begeleiden van mensen die positieve veranderingen in hun leven willen creëren – snel en blijvend. Lees het vraaggesprek met de professionele life-coach van Newstart.

Kun je iets over je achtergrond vertellen, wie is Frank de Moei en wat doe je?
Ik ben Frank de Moei, eigenaar van Newstart.nl – online trainingen voor een gelukkig en succesvol leven. Als life-coach begeleid ik de online cursisten op het gebied van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk.

Ik ben een laatbloeier die pas op zijn dertigste in aanraking kwam met persoonlijke ontwikkeling. Maar vanaf dat moment, nu zo’n twintig jaar geleden, ben ik altijd heel actief bezig geweest met zelfontwikkeling.

Na jaren werkzaam te zijn geweest in de verkoop, internationale trainingen en management, ben ik een jaar of 10 geleden voor mezelf begonnen. Aangezien persoonlijke ontwikkeling toen al jaren mijn passie was, was het de logische volgende stap om een opleiding te beginnen als life-coach en mijn eigen praktijk te openen.

Toen ik nadacht over een naam voor de site, kwam ik bij Newstart uit – een nieuwe start voor iedereen die beseft dat de sleutel voor elke uitdaging in het leven in onszelf ligt – en dat persoonlijke ontwikkeling dus de snelste weg is naar een gelukkig en succesvol leven.

Als iemand aan jouw cursus heeft deelgenomen, wat is er dan bij hem of haar veranderd?
Wel, alle cursussen gaan uit van hetzelfde einddoel: een goed gevoel over jezelf en je leven. Inmiddels zijn er meer dan 10.000 tevreden cursisten. En iedere cursist loopt zijn/haar eigen pad. De een begin met de cursus Blijvend Zelfvertrouwen en de ander begint met de cursus Betere Relaties. Iedereen heeft zo zijn/haar eigen voorkeur.

Maar wat alle cursisten gemeen hebben, is dat er iets in henzelf verandert. Een mooie uitspraak is: ‘Als je de manier verandert waarop je naar dingen kijkt, veranderen de dingen waar je naar kijkt.’ Dus door aan jezelf te werken (je gedachten en je emoties) worden uitdagingen ‘lichter’ en zie je makkelijker het pad dat het beste bij je past.

Hoe krijg je inzicht in je kracht?
‘Inzicht in je Kracht’ is de titel van een van mijn e-boeken. Meer inzicht de sleutel naar persoonlijke verandering. Je kunt nooit een probleem oplossen als je niet weet wat de oorzaak is, nietwaar? Meer inzicht in je eigen kracht krijg je door jezelf te onderzoeken: je mentaliteit, je gedachten, je emoties, je overtuigingen en je wereldbeeld.

Dat is niet makkelijk, maar wel ontzettend de moeite waard! Want dáár ontdek je de oorsprong van al je keuzes – en die keuzes bepalen hoe je je voelt. Pas met dit inzicht kun je bewust kiezen in je leven. Ontdek je jezelf niet, dan leef je onbewust en reageer je op je omgeving, in plaats van je eigen wensen te volgen.

Zelfonderzoek hoeft niet eng te zijn, zolang je jezelf niet veroordeelt. Als je met begrip jezelf zo onderzoekt, dan volgt zelfacceptatie. En nadat je jezelf hebt geaccepteerd, volgt al het andere: meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk. Niet toevallig de titels van mijn e-cursussen.

Als je nog een boek zou schrijven, wat zou de titel zijn en waar zou het over gaan?
Waarschijnlijk zou ik een boek schrijven dat heet: ‘Hoe alles op te lossen binnen 1 seconde’. En op de eerste – en enige – pagina zouden de volgende woorden staan: ‘Doe wat je wilt, dan komt alles goed!’

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Geen flauw idee. Ik heb twintig jaar lang plannen gemaakt en bucketlisten afgevinkt. Ik heb nog hele schriften met plannen en behaalde doelen in de kast liggen. Uiteindelijk ben ik daar een jaar of 5 geleden mee gestopt. Nu doe ik wat ik vandaag wil en als ik dat doe, dan komt het morgen ook wel goed. Dus ik zie mezelf over vijf jaar precies hetzelfde doen als nu: wat me op dat moment het leukste lijkt 🙂

Wat is je grootste uitdaging in je vak?
Ongeduld. Ongeduld is de aartsvijand van persoonlijke ontwikkeling. Met geduld is alles mogelijk en kun je bij wijze van spreke een piramide bouwen. Zonder geduld kom je niet verder dan een tentje dat lekt. Persoonlijke ontwikkeling is de kunst van stap voor stap groeien – en dat kost tijd.

De grootste uitdaging is mensen te laten beseffen dat ze geduld ‘moeten’ hebben voordat ze resultaat zien. De enige plek waar succes vóór werk komt, is in het woordenboek.

Hoe blijf je op de hoogte van de trends?
Ik heb jarenlang alles wat los en vastzat op het gebied van coaching en internetmarketing gelezen. Uiteindelijk lees je vaak in een cirkeltje en kom je weer bij de basis uit. En in mijn geval is de basis mijn gevoel. Dat vind ik veel belangrijker dat de laatste trends. Dus ik lees nog wel, maar minder dan vroeger – en veel selectiever. Gelukkig zijn er genoeg fantastische websites en mensen die hun kennis en inzichten willen delen!

Welke technologie, apps of websites gebruik jij dagelijks?
Voor IT zijn dat Dropbox, 1Password en UpTime Robot. Voor bloggen WordPress en Dragon Dictation. Voor communicatie Skype en Whatsapp. Daarnaast diverse Design apps en software. Voor productiviteit gebruik ik Calendar5 en Wunderlist. Privé zijn het Spotify, Netflix, Runkeeper, Headspace en nog een heel stel anderen. Geweldig, al die apps, wat maken ze ’t leven gemakkelijk!

Ik bezoek geen standaard websites elke dag. Ik begin meestal bij Google en komt dan vanzelf wel ergens uit.

Hoe ga jij om met je e-mail?
Ik standaardiseer de meeste antwoorden. Als je drie keer hetzelfde antwoord opschrijft, dan moet je het wat mij betreft in een template gooien. De standaard antwoorden op de vragen die mensen stellen per e-mail werken heel goed. Het geeft me ook de ruimte om nog iets persoonlijk aan te vullen. Ik bedoel hier uiteraard geen coachingsvragen mee, want daar gebruik ik geen templates voor, dat is allemaal maatwerk.

E-mailen doe ik in principe eenmaal per dag. Wel gebruik ik een standaard autoresponder die mensen vertelt dat ik binnen 3 dagen reageer. Dan valt het altijd mee als ik eerder reageer…

Wat doe jij om zo productief mogelijk te zijn?
Ik geloof dat je geen robot moet willen zijn. Ik streef niet naar perfectie. Als je continu bezig bent met nog productiever te worden, maak je ergens de verkeerde keuzes. Je kunt managen wat er op je bordje ligt, maar niet als je het te veel volschept. Dus productiviteit heeft voor mij drie invullingen: a) Ik bepaal wat belangrijk is b) Ik doe wat ik moet doen doe dat zo snel mogelijk c) Daarna laad ik de batterij op, anders loop ik leeg.

Als je maar 15 minuten aan je werk mag besteden vandaag, wat zou je dan doen?
Dan zou ik waarschijnlijk reageren op vragen van lezers en cursisten.

Wat is het beste advies dat je ooit gehad hebt?
Ik heb heel veel goede adviezen gekregen, maar degene die het meest is bijgebleven, is van mijn stiefvader: “Van mensen moet je opknappen” (en anders moet je afscheid nemen) – dat maakt relaties heel overzichtelijk en simpel!

Wat is je favoriete quote?
Die is van Jim Rohn:

Don’t wish it was easier, wish you were better. Don’t wish for less problems, wish for more skills. Don’t wish for less challenges, wish for more wisdom.

Prachtig inzicht!

Heb je een voorbeeld, een guru of iemand bijzonder die je inspireert?
Oh zo veel: Jim Rohn, Anthony Robbins, Eckhart Tolle, David Gikandi, Rupert Spira en nog veel meer als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Ik heb leraren op elk gebied en van iedereen kan ik nog meer leren. Maar uiteindelijk probeer ik toch altijd mijn eigen weg te volgen.

Heb je een vaste werkplek?
Ja, vroeger had ik een apart kantoor aan huis, maar tegenwoordig vind ik het gezelliger om aan een van de eettafels te zitten. Of in de tuin als het lekker weer is. Meestal werk ik thuis, want in een kantoor of koffietent werken werkt niet voor mij.

Hoe ziet je dagelijkse workflow eruit ofwel wat is je dagindeling?
Opstaan, TaiChi of QiGong oefeningen doen in de tuin, e-mails lezen en reageren op websitevragen, dan wat schrijven en sociale media. En als dat allemaal gedaan is, nieuwe manieren bedenken om de website beter te maken. Meestal stop ik om een uur of 4, maar eerlijk gezegd lees ik ’s avonds ook door en denk over dingen na. En ik sport drie keer per week. Vrijdag’s werk ik niet veel en beantwoord ik alleen nog wat e-mails. Vrije tijd is heilig, dus in het weekend raak ik geen computer aan.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?
Op Newstart.nl Daar staan talloze artikelen over persoonlijke ontwikkeling. Als mensen daar ècht mee aan de slag willen gaan, dan zijn er online cursussen in de webshop. Vaak lezen ze ook de reviews van andere cursisten.

Bedankt Frank voor dit vraaggesprek en veel dank voor je uitgebreide antwoorden. Ik weet uit eerste hand dat deelnemers van jouw online-trainingen een goed gevoel over henzelf en eigen leven (terug)krijgen.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén