Interviews

Jelle Hermus – Oprichter van soChicken.nl

Jelle hermus so chicken

Bij soChicken broeden ze op een leuker leven. Daar zijn ze heel goed in. Met verrassende, simpele en praktische tips werken ze aan een leukere toekomst. Lees het interview met Jelle Hermus, de oprichter van soChicken.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jelle Hermus, uitgebroed in 1986. Ik woon in Delft en ik ben oprichter van soChicken.nl. Een website en gratis app waarop we broeden op een leuker leven. Met kleine simpele stappen maken we het leven steeds leuker.

Wat is de ‘founding story’ van soChicken?
soChicken is in 2004 ontstaan als hobby. Ik voelde de drang om de levenslessen die ik opdeed door te geven op een leuke en toegankelijke manier. Gaandeweg kwamen er steeds meer bezoekers, en heb ik in 2007 besloten om fulltime aan de slag te gaan met de website.

Sinds die tijd is soChicken verder gegroeid. Inmiddels ontvangen de website en app ruim 700.000 bezoekers per maand.

Wat ben je zelf aan het uitbroeden? Wat staat er op stapel?
Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een nieuwe eCursus voor in het soChicken Broednest. Dit is onze online leeromgeving waarin deelnemers hun levens stapje voor stapje verbeteren.

Daarnaast ben ik druk bezig met het maken van video’s voor YouTube. Iets wat ik in het begin best lastig en eng vond – maar wat me inmiddels steeds beter af gaat.

Waar ben je trots op of geeft je voldoening?
Ik haal ontzettend veel voldoening uit de honderden reacties die ik maandelijks ontvang van bezoekers die ik écht verder heb kunnen helpen. Kleine inzichten, de broodnodige ‘schop onder de kont’ of complete transformaties. Het vervult me met enorm veel dankbaarheid, liefde en voldoening als ik dat soort berichten binnen zie komen.

Het punt is: ik doe gewoon wat ik automatisch doe. En ik vind het geweldig dat ik daarmee zoveel mensen daadwerkelijk kan helpen. Het voelt soms wat onwerkelijk, maar het voelt vooral geweldig.

Wat is je grootste uitdaging in je vak?
Voor mij is het de grootste uitdaging om zelf te blijven groeien. Want als ik niet groei, dan heb ik niets meer te delen. En persoonlijke groei is leuk – totdat het verschrikkelijk moeilijk wordt. Ik ben mezelf de afgelopen jaren flink tegen gekomen. Het doorbreken van patronen en jezelf écht leren kennen is super waardevol. Maar van tijd tot tijd ook onwijs uitdagend en confronterend.

Waarom doe je wat je doet, wat motiveert je en wat maakt alles de moeite waard?
De reacties van bezoekers en deelnemers van mijn eCursussen. Zoals ik al schreef – ze vervullen me met zoveel liefde en voldoening. Het geeft echt betekenis aan wat ik doe.

Hoe blijf je op de hoogte van de trends in jouw vak?
Ik lees een heleboel boeken. Ik heb een hekel aan hype – maar ik voel wel aan ‘wat er speelt’ in de samenleving en wat de bredere onderliggende trends zijn.

Werk je met een team? Welke samenwerkingstools gebruik je?
Ik werk samen met een klein team van ZZPers die verschillende taken van me overnemen. Zoals het Servicenest, de social media en een aantal technische zaken. We werken voornamelijk samen op basis van zelf ontwikkelde soChicken apps – omdat we de workflow dan super efficiënt kunnen maken.

Welke programma’s, apps of tools gebruik jij veel?
aText, een TextExpander programma. Dat is onmisbaar voor mij. Daarnaast schrijf ik in Scrivener. Ik beheer mijn taken in Things, ik luister muziek via Spotify en ik ben verliefd op Google Chrome. En ik denk Chrome ook op mij.

Hoe ga jij om met je e-mail?
Zo weinig mogelijk. Ik zoek altijd uit hoe ik minder mail kan ontvangen. Ik check mijn mailbox een paar keer per week. En ik zorg ervoor dat ik twee keer per week mijn mailbox helemaal weg werk. Ik werk van beneden naar boven, en ga door tot alle e-mail verwerkt is.

Wat doe jij om zo productief mogelijk te zijn? Heb je een tip voor effectief timemanagement?
Ik ben gek op het trekken van sprints. Korte, intense periodes waarin ik me focus op één taak. Zonder te multi-tasken, zonder afleiding. Dit zorgt ervoor dat ik veel meer gedaan krijg met minder moeite. Waardoor ik minder kan werken en tegelijkertijd meer voldoening haal uit mijn werk.

Hoe ziet je werkplek eruit?
Een bureau met een scherm, een toetsenbord en een muis. Ik sluit mijn MacBook erop aan en ik kan aan de slag. Vaak werk ik buiten de deur. In koffiezaakjes en één dag in de week in een coworkingspace in Rotterdam.

Hoe ziet je dagelijkse workflow eruit? Wat is je dagindeling?
Simpel: opstaan, mediteren, ontbijten, werken, lunchen, werken, laptop dicht en lekker ontspannen. Ik werk grofweg van 09:00 tot 16:00, vier dagen per week.

Wat is het beste advies dat je ooit gehad hebt?
‘Je kunt ontspannen – er zijn maar heel weinig dingen écht belangrijk. En dit probleem hoort daar niet bij.’

Waar kunnen de lezers meer van je zien?
Op soChicken.nl natuurlijk. De gratis soChicken app vind je in de App Stores van Android en iOS. En op de website vind je de gratis miniCursus blei. Deze miniCursus helpt je in 10 dagen een stuk blijer te worden. 🙂

Dank je wel Jelle, fijn dat je tijd hebt gemaakt voor dit vraaggesprek. Ik ben zeer onder de indruk van wat jij hebt neergezet met soChicken.nl. De site is fris, informatief en inspirerend.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén