Artikelen

Het Nieuwe Werken en de hoogsensitieve werknemers

Het Nieuwe Werken en de hoogsensitieve werknemer

Kantoortuinen zijn voor hoogsensitieve werknemers een hel om in te werken, omdat zij dan (te) veel zintuigelijke prikkels moeten verwerken.

Hoogsensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en verwerken zintuiglijke prikkels dieper. Het is geen stoornis, maar een eigenschap die zeer waarschijnlijk is aangeboren. 20 procent van de bevolking is HSP, dit staat voor Highly Sensitive Person (hoogsensitief persoon).

Op de website De hoogsensitieve werknemer staat veel informatie over de eigenschap hoogsensitiviteit en de werkomgeving.

De website wordt gemaakt door Pieter Offermans. Offermans is auteur, blogger, spreker en hoogsensitief werknemer. In 2015 schreef hij het boek De Hoogsensitieve Werknemer, waarin hij organisaties adviseert hoe zij hoogsensitieve medewerkers optimaal kunnen inzetten.

Kantoortuinen zijn een uitdaging
Voor hoogsensitieve personen zijn de kantoortuinen van Het Nieuwe Werken een uitdaging. Op zijn blog schrijft Pieter Offermans:

Mijn prestaties gingen bergafwaarts toen de rustige kantoorruimtes werden verbouwd tot één grote, drukke kantoortuin. Tegelijkertijd kreeg ik een nieuwe leidinggevende, die veel waarde hechtte aan controle en het zichtbaar aanwezig zijn in grote groepen. Dat ging niet lang goed. Ineens leek het werk me boven het hoofd te groeien en ik begon mijn collega’s steeds meer te ontlopen.

Rustige werkomgeving
Het is van groot belang dat hoogsensitieve werknemers kunnen werken in een rustige omgeving. Hoogsensitieve personen krijgen de hele dag prikkels door. Deze prikkels kunnen ze niet tegenhouden. Als een hoogsensitief medewerker niet op tijd de rust opzoekt, raakt hij overprikkeld. Het gevolg is dat hij moe wordt, fouten gaat maken en hoofdpijn kan krijgen. Hoogsensitieve personen moeten er voor waken dat de vermoeidheid niet tot een burn-out leidt.

Nachtmerrie
Volgens Pieter Offermans zijn kantoortuinen een nachtmerrie voor hoogsensitieve personen:

Een stortvloed aan prikkels is het gevolg. Pratende collega’s, ratelende toetsenborden, rinkelende telefoons, klapperende deuren, talloze visuele prikkels (voorbijlopende collega’s, blikken van kamergenoten, vele beeldschermen), geuren (parfum, zweet, meegebrachte lunches), sferen en stemmingen: in de kantoortuin gaat niets onopgemerkt voorbij.
Het gevolg van al deze prikkels is dat deze groep van personen niet aan werken toekomt. Men sluit zich liever op in het toilet dan plaats te nemen achter het bureau in de kantoortuin.

Weg met de kantoortuinen
Kantoortuinen en hoogsensitieve werknemers is een zeer ongelukkige combinatie. Wat de afspraken of omgangsregels ook zijn, een hoogsensitieve medewerker wordt met te veel prikkels geconfronteerd. Pieter Offermans pleit er voor om afscheid te nemen van de kantoortuin en een breed scala aan werkruimtes te maken. Daar valt iets voor te zeggen. Als 20 procent van de medewerkers hoogsensitief is, gaat er veel productiviteit verloren.

Kenmerken van hoogsensitiviteit
Hoe kun je weten dat je hoogsensitief bent? Het is geen ziekte, maar een eigenschap met een aantal duidelijke kenmerken.

Hoogsensitieve personen:

  • zijn zeer bewust van subtiele signalen in de omgeving;
  • hebben op drukke dagen de neiging om zich terug te trekken;
  • zijn extra gevoelig voor cafeïne;
  • werden als kind erg verlegen gevonden;
  • hebben een rijke en complexe innerlijke belevingswereld;
  • zijn snel overvoerd door sterke geuren, harde geluiden of fel licht.

Op het internet zijn testen te vinden om uit te zoeken of je een hoogsensitief persoon bent, maar er bestaat geen betrouwbare psychologische test om dit aan te tonen.

Hoogsensitiviteit heeft invloed op het functioneren

Een hoogsensitieve medewerker is door zijn gevoeligheid in staat veel informatie op te vangen en te verwerken. Daarnaast werkt hij toe naar creatieve oplossingen voor ingewikkelde problemen. Door zijn sterke inlevingsvermogen kan de hoogsensitieve werknemer zich betrekkelijk eenvoudig in klanten verplaatsen. De gemiddelde hoogsensitieve medewerker heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Dit zijn de positieve kanten van de hsp’er, maar er is ook een schaduwzijde. In een drukke omgeving kunnen prikkels al snel te veel worden, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een burn-out.

Moet de werkgever weten dat hij te maken heeft met een hoogsensitieve medewerker?
Er zijn redenen om de werkgever niet op de hoogte te stellen van de eigenschap hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve medewerkers kunnen niet altijd rekenen op begrip. In onze cultuur kunnen zij worden gezien als watjes, aanstellers, over emotioneel en zelfs ongeschikt voor verantwoordelijke banen.

Pieter Offermans, de auteur van het boek De Hoogsensitieve Werknemer, is van mening dat hoogsensitieve medewerkers zelf het stilzwijgen moeten doorbreken:

Daarmee wordt hoogsensitiviteit op het werk zichtbaar en dus normaal. Dat is niet alleen een pluspunt voor hoogsensitieve werknemers, maar ook voor hun werkgever (want meer productiviteit) en hun collega’s (want meer onderling begrip).

Conclusie
Voor hoogsensitieve medewerkers kan Het Nieuwe Werken slecht uitpakken als zij niet kunnen werken in een rustige werkomgeving. Werkgevers en leidinggevenden moeten rekenen houden met mensen die gevoelig zijn voor prikkels en zij moeten maatregelen nemen. Grote kantoortuinen zijn een hel voor hoogsensitieve werknemers en zijn daarom taboe. Pieter Offermans schreef me via Twitter:

Een slimme organisatie investeert daarom in een breed scala aan ruimtes, variërend van druk tot rustig en van gezamenlijk tot privé, en stimuleert werknemers dáár te werken waar ze het beste presteren. Dat is precies waar Het Nieuwe Werken voor staat, toch?
Het eerder genoemde boek van Pieter Offermans kan managers helpen om (minimaal) 20 procent van de medewerkers beter te begrijpen.

Naschrift (25 november 2018): De website van ‘De hoogsensitieve werknemer’ is inmiddels offline, maar Pieter Offermans is nog wel actief als blogger.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén