Interviews

Steven Vandenabeele – Trainer, spreker en presentatie coach (RION)

steven vandenabeele

Steven Vandenabeele gaat op zoek naar latent potentieel bij deelnemers van zijn trainingen. In dit vraaggesprek vertelt de trainer, spreker en presentatie coach over zijn achtergrond, zijn drijfveren, de sprekerscultuur in België en geeft hij inzicht hoe hij werkt.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Steven Vandenabeele, 43 jaar, woonachtig te Oostende met mijn vrouw Antje en onze twee zonen Risa (13) en Aaron (9). In 1995 ben ik afgestudeerd als Industrieel Ingenieur Electronica – ICT en ik heb in de jaren nadien extra opleidingen gevolgd rond management, productiviteit, creativiteit, enz…

Via leidinggevende functies in dienstverband heb ik vrij snel de omschakeling gemaakt van technologie naar mensen. Mensen zijn – volgens mij – veel complexer en daarom veel boeiender om mee te werken. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik in sinds 2009 professioneel actief ben als trainer en spreker. De thema’s waar rond ik werk zijn productiviteit, presentatietechnieken en innovatie.

Daarnaast doe ik sinds kort ook ‘presentation coaching’, waarbij ik anderen help om hun presentaties te optimaliseren.

Je bedrijf heet RION. Waar staat dat voor?
RION is een samenspel van de namen van onze zonen RIsa en aarON, meer was er bij aanvang niet over te vertellen. Achteraf vroeg iemand me of het een bewuste keuze was dat het omgekeerde van RION ook mijn favoriete kleur is (NOIR). Dat was een fijn toeval, temeer omdat het subtiel ook een referentie maakt naar mijn moedertaal… het Frans. Geografisch gezien ben ik een Vlaming en heb ik ook mijn studies in Vlaanderen gedaan. Maar ik ben opgegroeid naast de taalgrens (Tienen), waar dus ook veel Franstalige families wonen. In mijn hart ben ik dus een echte Belg.

Wat is de founding story van RION?
De interesse voor mensen is in hoofdzaak gegroeid tijdens mijn 15 jaar lidmaatschap bij JCI (in Nederland ook gekend onder Junior Kamer). Deze vereniging heeft als doel om ondernemende mensen te laten groeien door het gezamenlijk uitwerken van projecten en het opnemen van verantwoordelijkheden. Daar heb ik de kans gegrepen om opleidingen te volgen en te (leren) geven. Mijn eerste trainers-stappen en verdere professionalisering heb ik dus binnen het verenigingsleven gezet. Aangezien ik enorm genoot om andere mensen praktische kennis door te geven, heb ik in 2009 besloten om dit ook in als zelfstandige in bijberoep uit te voeren.

Waar ben je trots op of geeft je voldoening?
Mijn slogan is ‘Unlock your potential’. Hiermee ga ik, samen met de deelnemers, op zoek naar hun latent potentieel en probeer ik het beste in hen naar boven te halen. Anderen zien groeien, is in grote mate mijn drijfveer om zelf verder in deze richting te groeien.

Je bent trainer en spreker. Wat is je grootste uitdaging in je vak?
Eén van de grootste uitdagingen als spreker is dat België amper een sprekerscultuur heeft ten opzichte van onze buurlanden. Er wordt nog teveel gevraagd om te komen spreken voor de ‘spreekwoordelijke’ fles wijn. Alle goede bedoelingen ten spijt, daar bedank ik tegenwoordig vriendelijk voor. Mensen beseffen nog onvoldoende dat een boeiende lezing ook enorm veel voorbereidingstijd vergt. Vandaar ook mijn inzet bij de Professional Speakers Association Belgium om (beginnende) sprekers een forum, netwerk, workshops en kansen te kunnen bieden.

Waarom doe je wat je doet, wat motiveert je en wat maakt alles de moeite waard?
Toen ik binnenkwam in JCI in 1998 was ik vrij schuchter en introvert. Had je me toen gevraagd om voor een groep te spreken, dan had ik hier vriendelijk voor bedankt.

Tijdens 15 jaar JCI ben ik hierin gegroeid en heb ik geweldige ervaringen mogen beleven, waaronder een welkomstwoord op een wereldcongres voor meer dan 4000 mensen, alsook de presentatie van een award-ceremonie. En ik heb enorm van deze ervaringen genoten. Het schuchtere mannetje van toen geniet nu van elk podium-moment.

Het is dan ook mijn doel om deze kansen ook aan andere mensen te geven. Als ik enkele maanden na een opleiding pols naar de resultaten van de deelnemers, dan krijg ik steevast te horen dat de opleiding zijn vruchten heeft afgeworpen. Kortom, ik ben er dan in geslaagd om mijn slogan ‘Unlock your potential’ in praktijk te brengen.

Hoe blijf je op de hoogte van de trends in jouw vak?
Ik lees enorm graag en volg gericht een aantal social media kanalen, waarbij vooral Twitter en LinkedIn me kunnen boeien.

Als voorstander van ‘levenslang leren’ volg ik zelf ook regelmatig workshops of events over topics die me interesseren.

Welke programma’s, apps of tools gebruik jij veel?
Twitter en LinkedIn voor het onderhouden van mijn netwerk en kennis over de topics die mij interesseren.

Any.Do bevat mijn takenlijst, zowel voor one-off als terugkerende taken. Zo ben ik zeker dat ik nooit iets vergeet.

In Evernote wordt alles bewaard wat ik in de toekomst zal nodig hebben, alsook nuttige artikels die ik met voorgaande heb gevonden.

xMind voor het uitschrijven van mijn ideeën en ontwerpen van mijn lezingen en workshops. Ik ben enorm visueel ingesteld en mindmapping is voor mij een ideale techniek om mijn gedachten te ordenen.

De uitgewerkte presentaties worden visueel vorm gegeven in Powerpoint.

Dropbox bevat dan weer de nodige bestanden zodat ik ze overal ter beschikking heb.

Communicatie op afstand gebeurt in hoofdzaak via telefoon, WhatsApp en gmail/Inbox

En het bijpassend muziekje wordt me aangeboden via Spotify 🙂

Hoe ga jij om met je e-mail?
Mijn motto rond e-mail is ‘een e-mail is per definitie niet dringend’. Waarom lees je in mijn blog artikel.

Bijgevolg staat de instant notification uit en gebruik ik de ‘delete’ knop veelvuldig.

E-mail is goed als ondersteunend communicatie-middel maar mag zeker niet de plaats van primaire communicatie innemen. Om een concreet voorbeeld te geven, als ik een aanvraag krijg voor een opleiding, dan bel ik steeds met de aanvrager om te polsen naar de verwachtingen en, indien nodig, verduidelijkende vragen te stellen. Dat is, in mijn bescheiden mening, de enige manier om er zeker van te zijn dat de boodschap helder en duidelijk begrepen wordt.

Wat doe jij om zo productief mogelijk te zijn? Heb je een tip voor effectief timemanagement?
Aangezien ik zelf opleidingen geef rond productiviteit en efficiëntie kan ik gerust enkele dagen vullen met tips.

Een simpele tip die ik graag meegeef is, als je iets kan afwerken binnen 2 minuten – doe het dan gewoon. We hebben vaak de neiging om kleine taken te laten liggen, waardoor ze te pas en te onpas in je hoofd blijven rondspoken. De menselijke geest snakt naar afwerking en zal niet rusten tot iets gedaan is. Dus, als je iets vastneemt dat 2 minuten werk vraagt, aarzel niet om het af te werken. Dat zal je mentale werklast enorm verlagen.

Hoe ziet je werkplek eruit?
Ik streef ernaar om steeds clean desk te werken. Zo goed als alles wat ik nodig heb is online beschikbaar.

Hoe ziet je dagelijkse workflow eruit? Wat is je dagindeling?
Ik sta meestal op rond 7 uur om tijdig de kinderen naar school te brengen. Daarna is het zeer afhankelijk van de dag, zowel op kantoor als op verplaatsing. De agenda is meestal goed gevuld voor de komende weken. Ik doe wel altijd moeite om afspraken in bepaalde regio’s te combineren om zo weinig mogelijk kostbare tijd te verliezen in de wagen.

Mijn lunchpauze is heilig. Je kan niet continu geconcentreerd aan iets werken en hebt dus nood aan een break waarin je even wat anders kan doen. ’s Avonds ben ik geregeld op de baan voor aan avond-workshop of activiteit. Zo niet, geniet ik met volle teugen van ons gezin.

Wat is het beste advies dat je ooit gehad hebt?
Omring je met mensen die in je geloven. Ik heb het geluk dat mijn vrouw Antje me steunt in mijn activiteiten, soms met de nodige kritische inbreng. Dit is natuurlijk wederzijds.

Daarnaast vind ik het ook fijn om rond co-creatie te werken. Samenzitten met mensen uit dezelfde of andere disciplines om samen iets op poten te zetten. Het is ook een ideale gelegenheid om zelf veel bij te leren.

Met andere woorden, omring jezelf met mensen die je steunen en kansen bieden.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?
Ik ben online aanwezig op mijn website www.stevenvandenabeele.be en een aantal social media kanalen, waaronder hier de belangrijkste:

Twitter, LinkedIn, Pulse, Blogger en Pinterest.

En uiteraard tijdens één van mijn workshops of lezingen 🙂

Steven, heel veel dank voor dit vraaggesprek. Je bent een man met een missie: België moet af van een fles wijn als dank voor een speech van een professional. Ik wens je veel succes en vertrouw erop dat je veel ‘latent potentieel’ gaat ontdekken in de mensen.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén