Pieter Offermans is de schrijver van het boek De Hoogsensitieve Werknemer. Hij geeft lezingen over hoogsensitiviteit op het werk en heeft een website. Lees het vraaggesprek met de auteur.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Pieter Offermans (34) en woon samen met mijn vrouw in Nijmegen. Ik ben auteur van het boek De Hoogsensitieve Werknemer en ik schrijf blogs en geef lezingen over hoogsensitiviteit op het werk. Daarnaast werk ik parttime als communicatiemedewerker voor een cursusaanbieder.

Wat is de founding story van de site De Hoogsensitieve Werknemer?
In 2015 verscheen mijn boek De Hoogsensitieve Werknemer. Hierin leg ik uit hoe organisaties hun hoogsensitieve werknemers optimaal kunnen inzetten. Maar ik wilde meer. Om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met het thema heb ik ook de website hswerknemer.nl opgericht. Hier verschijnen regelmatig blogs met adviezen voor iedereen die iets met werk en werkomstandigheden te maken heeft.

Wat was de aanleiding om een boek te schrijven?
Het idee om een boek te schrijven komt voort uit mijn eigen ervaring als werknemer. Door de jaren heen heb ik in verschillende teams gewerkt en mijn ervaringen waren steeds heel wisselend. In de ene situatie zette ik de mooiste resultaten neer. Een project dat ik met twee collega’s heb opgezet heeft zelfs eens een prestigieuze vakprijs gewonnen. Maar in andere situaties ging het mis. Dan kwam er niks uit mijn vingers en voelde ik alleen stress. Op een gegeven moment zat ik zelfs overspannen thuis.

Hoe kwam het toch dat ik de ene keer goed presteerde en de andere keer niet? Ik ging op onderzoek uit en stuitte op de term ‘hoogsensitiviteit’. Aanvankelijk dacht ik: dit is vast weer zo’n verzinsel uit de zweverige hoek. Maar toen ik de wetenschappelijke literatuur erover las, begonnen er toch een heleboel puzzelstukjes op hun plaats te vallen. De eigenschap verklaarde precies wat ik had meegemaakt.

Hoogsensitieve personen zijn ontvankelijker voor prikkels uit de omgeving en hun hersenen verwerken die dieper. Alles wat ze zien, horen, voelen, ruiken en proeven komt sterker binnen. Dat kan voordelen of nadelen hebben, afhankelijk van de omstandigheden. Wat mij vooral verbaasde is het grote aantal mensen dat de eigenschap heeft: ongeveer één op vijf. In elke organisatie werken dus hoogsensitieve werknemers. Maar tot nu toe wordt daar geen rekening mee gehouden. Met alle gevolgen van dien. Werknemers worden niet door hun managers en collega’s begrepen, ze zijn vaak onnodig ziek en hun talenten blijven onbenut. Daarom besloot ik een boek te schrijven. Ik hoop hiermee de bewustwording in gang te zetten.

Komt er een vervolg?
Ongetwijfeld. Ik moet alleen nog een frisse en interessante invalshoek vinden. Daar neem ik graag de tijd voor.

Waar ben je trots op of geeft je voldoening?
Een tijdje terug hoorde ik dat een organisatie mede op basis van mijn boek het hr-beleid gaat aanpassen. Verder worden mijn ideeën nu gebruikt als input voor het ontwerp van een nieuw kantoorgebouw. Hartstikke mooi natuurlijk, dat is precies wat ik met mijn boek wil bereiken. Maar misschien het allermooist vind ik nog de persoonlijke verhalen die hoogsensitieve werknemers naar me sturen. Hoe ze na het lezen van mijn boek ontdekken dat ze niet gek zijn en dat ze meer van zichzelf durven te laten zien op het werk. Cool, toch?

Wat is je grootste uitdaging in je vak?
Het thema hoogsensitiviteit raakt me persoonlijk. Daardoor ben ik erg gedreven, maar het kost me ook moeite om de zaken te laten rusten. Laatst hoorde ik van een vriend dat ze op zijn werk alle kantoortjes ombouwen tot één grote kantoortuin. Dan moet ik me inhouden om niet direct de telefoon te pakken en ze uit te leggen dat dat een heel slecht idee is.

Waarom doe je wat je doet, wat motiveert je en wat maakt alles de moeite waard?
Iedereen profiteert als er meer begrip komt voor hoogsensitiviteit. Werknemers werken met plezier en blijven gezond. Collega’s hebben fijnere contacten en werken beter samen. Werkgevers hebben optimaal presterende teams. Ik vind dat een heel inspirerende gedachte.

Hoe blijf je op de hoogte van de trends in jouw vak?
Ik volg een aantal blogs over hoogsensitiviteit, psychologie en hr. Via Twitter, LinkedIn, Facebook en nieuwsbrieven blijf ik daarvan op de hoogte. Een interessante tool is Google Scholar Alerts: elke keer als er een wetenschappelijk artikel over hoogsensitiviteit verschijnt, krijg ik een melding in mijn mailbox. Daarnaast lees ik af en toe boeken over hoogsensitiviteit. Helaas zijn er tot nu toe maar een paar serieuze boeken over het onderwerp verschenen.

Hoe ga jij om met je e-mail?
E-mail is één van de communicatiemiddelen die ik gebruik, naast Whatsapp, Facebook, Twitter, LinkedIn, Skype en telefoon. Welk middel ik inzet, hangt af van de situatie. Maar e-mail vind ik wel een van de fijnste middelen. Het stelt je in staat om even rustig na te denken over je boodschap en die zo scherp mogelijk te formuleren.

Wat doe jij om zo productief mogelijk te zijn? Heb je een tip voor effectief timemanagement?
Mijn tip: zet alle automatische meldingen op je telefoon uit. De afwezigheid van zulke prikkels maakt mij in elk geval een stuk productiever.

Hoe ziet je werkplek eruit?
Veel van mijn werkzaamheden als blogger/spreker verricht ik vanuit huis. Als werknemer werk ik in een organisatie zonder vaste werkplekken. Je kunt zelf kiezen waar je plaatsneemt. Dat vind ik wel zo prettig. Zoals vrijwel alle hoogsensitieve werknemers heb ik veel rust en privacy nodig om het gros van mijn werkzaamheden te doen. Daarom werk ik vaak in een rustig kamertje, alleen. Overleggen en gezellig babbelen met collega’s doe ik natuurlijk ook, daarvoor plan ik tijd in. Het is echt een misvatting dat je 24/7 op elkaars lip moet zitten om goed te kunnen samenwerken. In mijn boek laat ik zien dat gedwongen bij elkaar zitten juist leidt tot slechtere samenwerking.

Hoe ziet je dagelijkse workflow eruit? Wat is je dagindeling?
Dat verschilt per dag en hangt af van de taken die ik die dag heb. In elk geval probeer ik rond het middaguur altijd even een wandelingetje te maken. Daardoor krijg ik weer frisse ideeën en wat extra beweging is natuurlijk wel zo gezond.

Wat is het beste advies dat je ooit gehad hebt?
Tim Ferriss, de goeroe op het vlak van productiviteit, zei eens: ‘Het maakt niet uit hoeveel mensen het niet snappen. Het gaat erom hoeveel mensen het wel snappen.’ Hij bedoelt dat het beter is om een paar mensen te verzamelen die je helpen je doelen te bereiken dan om iedereen van je gelijk proberen te overtuigen. Ik denk dat daar veel waarheid in zit.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?
Op mijn website hswerknemer.nl deel ik regelmatig tips, ervaringen en ideeën. Je kunt me ook volgen op Twitter en LinkedIn.

Pieter, bedankt voor dit vraaggesprek. Jouw boek en website hebben mijn ogen geopend over hoogsensitiviteit.

Foto: Vincent Martens